Tuore kyselytutkimus paljastaa, minkä liikennevälineiden myöhästyminen vihastuttaa suomalaisia eniten. Junan, linja-auton, lentokoneen ja oman auton vertailu osoittaa, kuinka itselle ollaan huomattavasti armollisempia kuin julkisille kulkupeleille.

Kumpi harmittaa enemmän? Se, että myöhästyt töistä puoli tuntia, koska juna on myöhässä? Vai se, että myöhästyt, koska juutuit omalla autolla liikenneruuhkaan? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset hermostuvat julkisten liikennevälineiden myöhästelystä huomattavasti herkemmin kuin jos alla on oma auto.

YouGov Finlandin tekemän tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia suomalaisista hyväksyisi junan myöhästymisen puolella tunnilla. Todellinen hermostumisen kynnys ylittyy, kun juna on myöhässä tunnin. Tämän sietää enää vain 6 prosenttia matkustajista. Sen sijaan omalla autolla matkustaessa ärsytyskynnys nousee huomattavasti. Lähes joka neljättä, eli 22 prosenttia suomalaisista, tunnillakaan myöhästyminen omalla ajopelillä ei haittaisi.

Kouluttaja ja ajankäytön asiantuntija Timo Lampikosken mukaan ihmisten on helpompi osoittaa syyttävällä sormella muita kuin itseään.

– Julkisella liikenteellä on painetut aikataulut. Meille on lapsesta saakka opetettu, että painettuun sanaan voi luottaa. Omalla autolla liikuttaessa lähtökohtana on se, että pieniä viivästyksiä voi matkan varrella sattua, selventää Lampikoski.

Bussin ja lentokoneen viivästymiseen suhtaudutaan yhtä tiukasti kuin junankin. Parhaiten julkisilta kulkuvälineiltä näytetään hyväksyvän 10 minuutin viivästys, jonka sietää noin joka kolmas matkustaja. Matkustajat näyttävät olevan myös hieman suopeampia parin minuutin myöhästymiselle bussilla kuin junalla tai lentokoneella.

Nuoret ottavat myöhästelyn rennommin

Tutkimuksen mukaan iäkkäämmät ihmiset suhtautuvat myöhästymiseen hieman nuorempiaan kriittisemmin. Esimerkiksi lentokoneella matkustaessaan 10 prosenttia yli 55-vuotiaista ei hyväksy viivästystä lainkaan. Näin jyrkkä kanta on vain neljällä prosentilla nuorista.

– Osalla nuorista on venyvä aikakäsitys eikä täsmällisyys välttämättä ole hyve kuten vanhemmilla ikäpolvilla. Vanhemmat ovat jo äidinmaidosta omaksuneet protestanttisen työn etiikan ja täsmällisyyden, Lampikoski arvioi.

Hänen mielestään jokaisen matkustajan olisi hyvä tarkastella asennettaan julkisten liikennevälineiden myöhästelyyn.

– Kaikkien olisi hyvä lisätä joustavuutta. Jos kulkuväline on myöhässä, niin voi miettiä, miten voit tehdä tilanteen siedettävämmäksi, jopa mukavaksi. Juttele vierustoverin kanssa, suunnittele tulevaa päivää tai vaikka haaveile.

Tutkimuksen on toteuttanut YouGov Finland VR:n toimeksiannosta. Tiedot on kerätty kuluttajapaneelissa web-kyselynä 4.4.–10.4.2012 välisenä aikana. Tutkimukseen vastasi 1003 suomalaista.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.