Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa uudenvuoden juhlijoita käyttämään ilotulitteita varovasti, noudattamaan käyttöohjeita ja huolehtimaan turvaetäisyyksistä. Ilotulite on räjähde, jonka käyttöön liittyy aina riskejä, eikä niitä saa antaa alaikäisille. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteita ammuttaessa ja suositeltavaa myös katsojille.

Suojalasit tulivat lain nojalla pakollisiksi joulukuussa 2009. Tuolloin ilotulitteet aiheuttivat vuodenvaihteessa vielä 47 sairaaloissa hoidettua silmävammaa, mutta sen jälkeen vammat ovat vähentyneet selvästi. Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat 19 silmävammaa, sitä edeltävänä vuonna 27. Vuosina 2001?2008 vammoja on sattunut vuosittain 19?44.*

? Suojalasipakko koskee ilotulitteiden ampujia, mutta Tukes suosittelee myös katsojien käyttävän niitä. Lasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiden ja roiskeiden aiheuttamilta silmävammoilta. Laseja voi ostaa samasta myyntipisteestä kuin ilotulitteitakin, muistuttaa yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista.

Ilotulitemyynti alkaa 27.12. ja jatkuu 31.12. asti. Raketteja ja muita ilotulitteita saa uudenvuodenyönä ampua kello 18?02 välisenä aikana. Niiden myyminen ja luovuttaminen alaikäisille on kielletty. Myynnissä valvotaan ikärajojen noudattamista ja vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, että ilotulitteita ei joudu alaikäisten käsiin.

? Myyntipaikoilla on noudatettava ilotulitteiden varastointia koskevia turvamääräyksiä, joihin tuli tiukennuksia tämän vuoden lokakuussa. Lisäksi paikalla on aina oltava Tukesin turvallisuustutkinnon suorittanut vastuuhenkilö, joka vastaa tuotteiden myynnistä ja asianmukaisesta säilytyksestä, kertoo turvallisuusinsinööri Mikko Ojala Tukesista.

Käynnissä olevana myyntisesonkina markkinoilla on useita satoja myyntiin hyväksyttyjä tuotteita. Suomessa saa myydä vain Tukesin hyväksymiä tai CE-merkittyjä ilotulitteita. Näistä jälkimmäisiä, EU:n määräysten mukaisia ilotulitteita on markkinoilla jo jonkin verran, ja ne korvaavat vähitellen kansallisesti Suomen markkinoille hyväksytyt tulitteet. Vaikka tuotteet ovat läpäisseet ennakkotestit, niitä pitää siitä huolimatta muistaa käsitellä varoen. Ilotulitteiden käyttöä valvovat poliisit ja myyntiä pelastusviranomaiset.

Näin ammut ilotulitteita turvallisesti

  • Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi.
  • Lue tarkasti käyttöohjeet ja noudata turvaetäisyyksiä.
  • Tue ilotulitteet kunnolla, käytä tarvittaessa ampumistelinettä.
  • Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kielletty keskusta-alueilla. Rajoitukset Pelastustoimen sivuilla:www.pelastustoimi.fi/artikkelit/6383
  • Ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.

Kampanja muistuttaa suojalaseista

Tukesin ilotuliteturvallisuuskampanja näkyy tänä vuonna vahvasti sosiaalisessa mediassa. Kampanjan keulahahmona on Markku, joka on valmistautunut joulukuun aikana varovaisella ja ihmetystä aiheuttavalla tavalla johonkin odottamattomaan. Markkua somessa seuranneille paljastui eilen tapaninpäivänä, että hän on Tukesin tämän vuoden ilotuliteturvallisuuskampanjan keulahahmo. Markku on varautunut erikoisella tavallaan ilotulitteiden vaaroja vastaan, mutta tärkein varuste, eli suojalasit, ovat olleet lähellä unohtua. Tukes haluaa kampanjalla tavoittaa erityisesti 15?24-vuotiaita ja kertoa heille ilotulitteisiin liittyvistä riskeistä ja suojalasien tärkeydestä.

Kampanja Facebookissa: www.facebook.com/hyvamarkku

Kampanja YouTubessa: www.youtube.com/user/MarkkuTuubi

Verkkosivu ilotuliteturvallisuudesta: www.ilotulitus.info

Tukesin twitter-tili Ilotulitusinfo: www.twitter.com/ilotulitusinfo

www.tukes.fi

*Onnettomuusluvut perustuvat Suomen Silmälääkäriyhdistykseltä saatuihin tietoihin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.