Laki rajoittaa ilotulitteiden maahantuontia, myyntiä, käyttöä ja kuljettamista monin tavoin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että osa rajoituksista koskee myös kuluttajaa, joka haluaisi hankkia tuotteita ulkomailta omaan käyttöönsä.

Kuluttajan on vaikeaa hankkia tuotteita laillisesti kahdesta syystä. Ilotulite on ensinnäkin myytävä suoraan asiakkaalle pelastuslaitoksen hyväksymässä myyntipisteessä. Tämän takia ilotulitteiden tilaaminen verkossa ja lähettäminen postitse on kiellettyä. Toisekseen Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä tai CE-merkittyjä ilotulitteita, jotka täyttävät kansalliset erityismääräykset. Siksi monia muissa maissa kansallisesti hyväksyttyjä ilotulitteita ei saa käyttää Suomessa eikä tuoda maahan.

Ilotulitteiden kuljettaminen on kiellettyä matkustajalaivoilla, kuten Viron, Ruotsin ja Saksan reiteillä. Tästä syystä ilotulitteiden tuominen lautalla Suomenlahden yli omassa autossa on laitonta. Kuljettaminen lentoteitse on niin ikään kielletty.

Yksityishenkilö voi kuitenkin tuoda ulkomailta ilotulitteita, jos ne ovat CE-merkittyjä ja ne kuljetetaan autolla koko matkan. Tuotteita voi tuoda omaan käyttöön esimerkiksi turistimatkalta Norjasta tai Ruotsista. Ilotulitteiden on kuitenkin oltava tyypiltään sellaisia, jotka eivät ole kiellettyjä Suomessa. Meillä kiellettyjä ovat muun muassa isot raketit ja paukkupommit.

Sen sijaan Venäjältä ilotulitteita ei pysty hankkimaan laillisesti, vaikka ne toisikin omalla autolla. Koska tuotteita ei ole tarkastettu Suomessa voimassa olevien määräysten mukaisesti, niiden tuonti maahan ja käyttö on laitonta. Toisin kuin Pohjoismaissa, Venäjällä ei ilotulitteisiin sovelleta EU:n tuotemääräyksiä, jotka ovat Suomen ilotulitesäädösten perustana.

Tukesin ilotuliteturvallisuuskampanja:

Verkkosivut: www.ilotulitus.info/

Kampanja Facebookissa: www.facebook.com/hyvamarkku

Kampanja YouTubessa: www.youtube.com/user/MarkkuTuubi

Twitter-tili ilotulitusinfo: www.twitter.com/ilotulitusinfo

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.