Nykyiset arvonlisäveron kannat nousevat 1.1.2013. Yleinen verokanta on ensi vuoden alusta 24 prosenttia ja alennetut verokannat 14 ja 10 prosenttia.  Lisäksi arvonlisäveron minimikantoraja tuonnissa laskee 5 euroon. Arvonlisävero kannetaan vuodenvaihteen jälkeen tavaroista, joiden arvo ylittää 22 euroa.

Tavaroiden maahantuonnissa alennettua 14 prosentin verokantaa sovelletaan elintarvikkeisiin ja rehuaineisiin ja 10 prosentin verokantaa muun muassa tiettyihin lääkkeisiin, kirjoihin sekä vähintään kuukauden ajaksi tilattuihin sanoma- ja aikakauslehtiin.

Verokannan muutos ei vaikuta tulli-ilmoittamiseen. Alennettujen verokantojen koodit tuonnin tulli-ilmoituksissa eivät muutu, vain koodien selitteet muuttuvat vastaamaan uusia verokantoja.

Tuontitullauksessa suurin vuodenvaihteen muutos asiakkaille on, että arvonlisäveron minimikantoraja laskee kymmenestä eurosta viiteen euroon 1.1.2013. Arvonlisävero kannetaan vuodenvaihteen jälkeen tavaroista, joiden arvo ylittää 22 euroa. Tällöin maahantuonnin arvonlisäveron perusteessa on ilmoitettava tavaran arvo sekä kaikki maahantuontiin liittyvät kustannukset, muun muassa lähetyskustannukset.

Tullin arvion mukaan muutos lisää huomattavasti EU:n ulkopuolelta tuotavien postipakettilähetysten tuontitullauksia. Lähetyksiä voi olla ensi vuonna jo noin 250 000.

Tulli-ilmoituksen voi tehdä myös netissä. Yritykset ja yksityiset henkilöt voivat käyttää Tullin nettituontipalvelua ilmaiseksi.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.