Vuosi vaihtui Helsingin Senaatintorin uudenvuodenjuhlassa lauhassa säässä ja iloisessa tunnelmassa. Juhlaan torilla osallistui poliisin arvion mukaan noin 20 000 henkeä.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen isännöimää iltaa vietettiin sirkustunnelmassa. Sami Pitkämön orkesteri esiintyi solisteinaan Johanna FörstiOsmo Ikonen ja Michael Monroe. Ohjelmassa oli myös Bollywood-tanssia, tulinumeroita ja akrobatiaa. Juhlassa kuultiin myös piispa Eero Huovisen puheenvuoro ja laulettiin yhteisesti Maamme-laulu.

Uudenvuodenjuhlaan päättyivät muotoilupääkaupunkivuosi ja Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuosi.

”Helsinki on viettänyt kansallista merkkivuotta. Keväällä tuli kuluneeksi kaksisataa vuotta keisari Aleksanteri I:n päätöksestä tehdä Helsingistä Suomen pääkaupunki. Yliopiston observatoriosta Kallion kirkolle heijastuva sininen säde muistuttaa meitä siitä, miten Helsinki on kasvanut kaukaisen Pohjolan pienestä linnoituskaupungista kansainväliseksi metropoliksi”, sanoikaupunginjohtaja Pajunen.

”Demokratia on käännekohdassa. Kun asioiden valmistelu muuttuu sähköiseksi, voimme tuoda aivan kaiken viranomaisvalmistelua koskevan tiedon ihmisten ulottuville verkkoon. Ensi kuulemalta tämä kuulostaa hienolta. Mutta kuntana emme saa unohtaa perimmäisiä kysymyksiä, kuten asukkaidemme tasavertaisuutta. Minua huolestuttaa se, miten sähköisessä maailmassa varmistamme sen, että kaikki tulevat kuulluiksi – nekin, jotka eivät kykene uimaan bittivirrassa.”

”Suomalaisten todellisuudet eivät saa erkaantua toisistaan. Kaikilla pitää olla edellytykset pärjätä, ja kaikkia on kuunneltava, kun hyvinvointia rakennetaan”, totesi Pajunen.

Juhla välitettiin suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä ja internetissä Yle Areenassa osoitteessa yle.fi/areena, jossa se on katsottavissa noin kuukauden ajan, myös ulkomailla.

Osana uudenvuoden juhlintaa järjestettiin iltapäivällä Uudenvuoden valotulitus lapsiperheille -tapahtumat Meilahdessa, entisessä Helsingin taidemuseon tilassa. Työpajoja, nukketeatteria ja tuliesityksiä sisältäviin tapahtumiin osallistui yli tuhat henkeä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.