Suomalainen meriteollisuus on tällä hetkellä rakennemuutoksen kourissa. Kannattavan liiketoiminnan mahdollisuudet ovat varsin haasteellisia. Suomen kannalta myönteisimmät näkymät ovat offshore-toiminnassa ja arktisessa merenkulussa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori asetti 11.1.2013 Meriteollisuus 2020-työryhmän, jonka tehtävänä on käsitellä alan kilpailukykykysymyksiä. Ryhmän puheenjohtajana toimii vuorineuvos Ole Johansson ja sen jäseninä ovat edustajat alan keskeisiltä toimijoilta ja valtionhallinnosta (tarkempi lista alla).

Työryhmän tehtävänä on arvioida meriteollisuuden rakennemuutoksen kokonaisvaikutukset lyhyellä ja pitkällä tähtäyksellä kansantalouteen ja alueellisesti. Se valmistelee maaliskuun budjettiriiheen mennessä ehdotukset, joilla ala uudistuisi ja kilpailukyky vahvistuisi lyhyellä aikavälillä. Työryhmä antaa esityksensä valtion toimenpiteiksi toimialan pitkän aikavälin uudistamiseksi ja kilpailukyvyn kehittämiseksi 15.6.2013 mennessä.

Julkisten toimenpiteiden päätavoitteena on kilpailukykyisempi ja vientitoiminnassa aktiivinen suomalainen meriteollisuus, jonka yrityksille syntyy nykyistä laajempi asiakaspohja. Työryhmä ei käsittele telakkayhtiö STX Finland Oy:n tilannetta. Myös mahdolliset äkillisen rakennemuutoksen kysymykset käsitellään erillisesti.


Työryhmän kokoonpano:

Puheenjohtaja: vuorineuvos Ole Johansson

Jäsenet: puheenjohtaja Riku Aalto (Metallityöväen liitto), toimitusjohtaja Timo Aho (Konepaja Timeka Oy), johtaja Riikka Heikinheimo (Tekes), yksikön päällikkö Tero Jokilehto (LVM), toimitusjohtaja Mika Laurilehto (Deltamarin Oy), ylijohtaja Anita Lehikoinen (OKM) budjettineuvos Juha Majanen (VM), vanhempi asiantuntija Matti Mattila (Rauma Offshore Engineering Ky), toimitusjohtaja Mikko Niini (Aker Arctic Technology Oy), ylijohtaja Petri Peltonen (TEM), myynti- ja markkinointijohtaja Kari Pöri (Astrum Engineering Oy), toiminnanjohtaja Merja Salmi-Lindgren (Meriteollisuus ry) ja ylijohtaja Pekka Sundman (Varsinais-Suomen ELY-keskus).

Ryhmän sihteeristönä toimivat työ- ja elinkeinoministeriön sekä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen virkamiehet.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.