Sisäministeri Päivi Räsänen ja hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen vierailivat Nuijamaan rajanylityspaikalla 11.1.2012.

Ministerit kommentoivat vierailullaan, että kasvava rajaliikenne vaatii lisäpanostuksia. – Itärajaliikenne kasvaa koko ajan ja on selvää, että siihen pitää varautua. Hallinnonalojen yhteistyönä tehdään jo varautumissuunnitelmia, mutta meidän pitää myös katsoa realistisesti resurssitarpeita, ministeri Räsänen totesi. – Venäläisillä matkailijoilla on iso taloudellinen merkitys Suomelle. Rajaliikenteen sujuvuus sekä Tullin ja Rajavartiolaitoksen sujuva yhteistyö on yksi tekijä matkailijoiden houkuttelussa, ministeri Virkkunen painotti.

Hallitus sopi syyskuussa, että rajanylitysliikenteen kasvusta Rajavartiolaitokselle jatkovuosina aiheutuvat resurssitarpeet ratkaistaan seuraavan kehyspäätöksen yhteydessä. – Tänä vuonna Rajavartiolaitoksen määrärahoihin tuli lisäys 40 rajavartijan palkkaamiseen, sisäministeri Räsänen sanoi.

Rajaliikenne kasvaa jo ilman viisumivapautta ja Rajavartiolaitos on arvioinut, että jos vuosittainen kasvuvauhti pysyy noin 15 % tuntumassa, nousisi rajanylitysten määrä noin 20 miljoonaan jo seuraavan viiden vuoden sisällä.

Tullin henkilöstöä taas sitoo aikaisempaa enemmän jo päätetyt Vaalimaan ja Imatran rajanylityspaikkojen perusparannukset. Riittävien vuorovahvuuksien ylläpitäminen ei nykyvahvuuksilla onnistu asianmukaisesti ja on erityisen haasteellista lomakuukausina ja äkillisten sairaustapausten yllättäessä erityisesti Kaakkois-Suomessa itärajan rajanylityspaikoilla, Helsingin ja Hamina-Kotkan satamissa sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, joissa henkilö-, ajoneuvo- ja tavaraliikennemäärät ovat suurimmat. Resurssipula aiheuttaa sekä saapuvassa että lähtevässä liikenteessä välillä ikäviä asiakasruuhkia tullitiskeille ja jonoja niin matkustaja- kuin rekkaliikenteessä.

http://www.intermin.fi

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi