Näin Viking Lottoa esiteliin 1993.

Suomalaisille päävoittajille juhlan kunniaksi tarjolla miljoona euroa ylimääräistä neljän viikon ajan.

Viking Lotto eli tuttavallisemmin Viikkari täyttää maaliskuussa 20 vuotta. Jo sitä ennen sitä maailman vanhinta kansainvälistä lottopeliä uudistetaan vastaamaan ajan vaatimuksia. Uudistuksen jälkeen neljän ensimmäisen kierroksen aikana Suomessa pelattujen päävoittojen kesken jaetaan kullakin kierroksella miljoona euroa ylimääräistä. Vastaavia kansallisia erikoisvoittoja tarjotaan uudistuneen Viking Loton myötä myös jatkossa. Ensimmäinen uuden Viking Loton arvonta on kierroksella 4/2013, jonka arvontapäivä on keskiviikkona 23.1.2013.

– Viimeisten kahden vuoden aikana suomalaisten päävoitot ovat keskimäärin olleet alle miljoonan, joten ylimääräinen miljoona kasvattaa päävoittojen osuuksia tuntuvasti, kertoo tuotepäällikkö Ville Venojärvi.

Uudistukset ovat normaaleja tuotteen elinkaareen liittyviä kehitystoimenpiteitä.

– Uudistuksessa myös Viking Loton monikansallisia potteja kasvatetaan huomattavasti. Päävoiton Onnennumero-osuus kasvaa 2,4 sentistä 3,4 senttiin eli reilut 40 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä että Viking Loton Onnennumero-potti kasvaa viikoittain keskimäärin 600 000 – 700 000 euroa aikaisemman noin 400 000 – 500 000 euron sijaan, kertoo Venojärvi.

Samassa yhteydessä pelin hinnaksi tulee 0,80 euroa, kun vanhat lisävoittoluokat sulautetaan yhteen ainoaan peliin. Hinta nousee osalla pelaajista 0,60 eurosta 0,80 euroon, mutta korotus koskee vain noin kolmannesta pelaajista. Kaksi kolmasosaa pelaajista on jo valinnut lisävoittoluokat, joten heillä hinta ei nouse.

– Voittojen lukumäärä kasvaa niillä, jotka eivät ole pelanneet lisävoittoluokkia. Muilla voittojen lukumäärä pysyy ennallaan, täsmentää Ville Venojärvi.

Ei tullut Scan Lottoa eikä InterLottoa

Kun Viking Lottoa suunniteltiin 1990-luvun alussa, yksi suurista haasteista oli pelin nimestä päättäminen. Minkään peliyhtiön ykkösvaihtoehto ei kelvannut kaikille muille. Viking Lotto olikin lopulta nimi, joka sai vähiten vastustusta.

– Hylättyjä ehdotuksia olivat esimerkiksi Scan Lotto, joka assosioitui Ruotsin suurimpaan teurastamoon ja InterLotto, jonka kuultiin viittaavaan entiseen itäblokkiin, muistelee tuohon aikaan pelin tuotekehityksessä mukana ollut tuoteasiantuntija Kaj Nyqvist.

Sittemmin pelin nimi ja koko peli on alkanut elää omaa, kuhunkin maahan sopivinta elämäänsä. Esimerkiksi Tanskassa pelataan Onsdagslottoa. Keskiviikko on kuitenkin pysynyt koko ajan arvontapäivänä. Vuosien saatossa ainoastaan lisänumeroiden väheneminen kolmesta kahteen ja Onnennumeron käyttöönotto ovat olleet huomattavia, yhdessä toteutettuja muutoksia.

Hä-hää, ruotsalaiset!

Viking Lotto on ollut alusta asti pikkulauantain piristäjä, jossa on pohjoismaisen veljellisen kilpailun pikantti lisämauste.

Norjan, Suomen ja Tanskan vahingoniloon taipuvaisia nauratti kovin, kun Ruotsissa oli viime vuonna kierroksella 27 pelattu rivi, johon osui täysosuma, jossa myös Onnennumero oli mukana. Ruotsi on ainut Viking Lotossa mukana olevista kahdeksasta maasta, joka ei osallistu Onnennumero-pottiin. Voidaan siis sanoa, ettei ole vinkinglottovoitto syntyä Ruotsiin. Kierroksen 27 onnekkaan epäonnekas ruotsalaispelaaja voitti täysosumallaan vain 720 000 euroa, kun missä tahansa muussa Viikkari-maassa potti olisi ollut noin 5,1 miljoonaa euroa. Lohduttakoon tuota kristianstadilaista pelaajaa, että hänen voittonsa oli miljoonaluokkaa – kruunuissa mitaten yli 6,3 miljoonaa.

Onnennumero toimii siten, että 48 numerosta arvotaan yksi numero ennen Viking Loton oikean rivin arvontaa. Tämän jälkeen Onnennumeroksi arvottu numero palautetaan arvontakoneeseen ja kone arpoo normaaliin tapaan Viking Loton oikean rivin.

Mikäli Onnennumero esiintyy kierroksen 6 oikein -numeroiden joukossa, jaetaan ylimääräinen voittopotti pelissä täysosuman saaneiden kesken. Tämä edellyttää, että täysosuma tärähtää Suomeen, Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon tai vuoden 2011 helmikuussa mukaan liittyneisiin Latviaan tai Liettuaan.

Hähää, norjalaiset!

Norjassa peli on erittäin suosittu – ja sen vuoksi norjalaiset ovat menestyneet Viking Lotossa kuin hiihdossa konsanaan. Kun viime vuoden tammikuussa arvottiin 25 miljoonan euron gigapotti, kuudesta 4,1 miljoonan euron täysosuman veikanneista oli viisi Norjasta ja yksi Suomesta. Yli puolet Viking Loton täysosumista onkin mennyt Norjaan, ja se on pitänyt pitkään myös ykkössijaa suurimpien voittojen listalla.

Tanskalaiset ja suomalaiset kuitenkin ottivat niskalenkin vuonomaan ”hannuhanhista” viime vuoden marraskuussa. Tuolloin yli 15 miljoonan euron Onnennumero-potti jysähti puoliksi Tanskaan ja Suomen Helsinkiin. Viikkarin kaikkien aikojen voittojen ykköspaikka jaetaan nyt kahdella lähes 7,8 miljoonan euron voitto-osuudella, joista toinen pelattiin Laajasalon Nesteellä Helsingissä.

Viking Lotto

* Maailman ensimmäinen kansainvälinen lottopeli.

* Veikkauksen neljänneksi suosituin peli. Sitä pelattiin vuonna 2012 yli 110 miljoonalla eurolla

* Pelissä arvotaan joka keskiviikko 6 numeroa ja 2 lisänumeroa väliltä 1-48.

* Pelin arvonta tapahtuu Norjassa ja se lähetetään nauhoitettuna Suomessa TV1:ssä klo 20.25.

* Peli alkoi 15.3.1993, ja ensimmäinen arvonta oli keskiviikkona 17.3.1993.

* Onnennumero arvottiin ensimmäisen kerran kierroksella 34 syksyllä 2006.

* Viro tuli mukaan vuonna 2000.

* Latvia ja Liettua liittyivät mukaan vuonna 2011.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.