BirdLife Suomi järjestää Pihabongaus-tapahtuman tammikuun viimeisenä viikonloppuna 26.–27.1. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla ja havainnot ilmoitetaan BirdLifelle.

Osallistuakseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu. Tapahtuman päätarkoituksena on saada mahdollisimman monet tarkkailemaan talvisia kotipihan lintuja. Samalla välitetään tietoa lintujen suojelusta ja talviruokinnasta sekä kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta.

”Joka talvella on omat erityispiirteensä. Tänä talvena esimerkiksi mustarastaita tuntuu olevan tavallista runsaammin hyvän marjasyksyn jäljiltä. Nyt ruokintapaikat ovat tärkeitä mustarastaille”, sanoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Pihabongaus on järjestetty tammikuun viimeisenä viikonloppuna vuodesta 2006 lähtien. Viime vuonna yli 15 000 ihmistä tarkkaili lintuja runsaalla 10 000 pihalla.

Havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan alustavaa tietoa Pihabongauksen tuloksista 28.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Malli Pihabongaukseen tulee Isosta-Britanniasta, missä sikäläinen BirdLife (RSPB) on yli 30 vuoden ajan järjestänyt Big Garden Birdwatch -tapahtumaa, johon osallistuu nykyisin yli 500 000 ihmistä.

Tapahtuman suojelija on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

OSALLISTUMISOHJEET LYHYESTI

Hauskaa, helppoa, hyödyllistä ja siihen kuluu vain tunti!

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua eikä tapahtumassa ole osallistumismaksua.

  • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla, puistossa tai muulla paikalla joko lauantaina 26. tai sunnuntaina 27. tammikuuta.
  • Tunnista havaitsemasi lintulajit.
  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
  • Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 1.2. joko osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Tulokset 2012

http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/pihabongaus-tulokset-2012.shtml

Kuntakohtaiset tulokset 2012

http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/kuvat/pb-12/pihabongaus-kunnat-2012.pdf

Lajien runsausmuutoksia 2006–2012

http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/pihabongaus-trendit.shtml

 

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi