Pääministeri Jyrki Katainen tapasi Brysselissä 16. tammikuuta epävirallisella vierailulla Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuyn ja Euroopan komission varapuheenjohtajan, digitaaliagendasta vastaavan komissaarin Neelie Kroesin.

EU:n monivuotiset rahoituskehykset nousivat pääaiheeksi pääministeri Kataisen ja puheenjohtaja Van Rompuyn keskustelussa. Puheenjohtaja Van Rompuy totesi, että neuvottelujen ollessa kesken mistään ei ole sovittu kunnes kaikesta on sovittu. Pääministeri Katainen toi esille Suomen alue- ja maatalouspoliittisia erityispiirteitä kuten Pohjois- ja Itä-Suomen erityisoloja sekä maksuosuutemme kehittymisen ja tarpeen saavuttaa tässä suhteessa oikeudenmukainen ratkaisu. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Van Rompuy ei ole vielä julkistanut, milloin rahoituskehysneuvotteluihin palataan kaikkien 27 jäsenmaan kesken.

Katainen ja Van Rompuy keskustelivat lisäksi lyhyesti Kyproksen taloustilanteesta. Pääministeri Kataisen viesti oli selkeä: huhut maassa tapahtuvasta rahanpesusta on otettava vakavasti. Kyproksen pankkisektorin toiminnan on oltava läpinäkyvää ja perustuttava eurooppalaisiin sääntöihin. Yhteistä rahaa ei tule käyttää epäselvyyksien hoitoon, totesi pääministeri Katainen.

Pääministeri Katainen kiitti komissaari Neelie Kroesia komission ponnisteluista digitaalisten sisämarkkinoiden saavuttamiseksi 2015 mennessä. Eurooppalaisen digitaalistrategian tavoitteena on varmistaa tieto- ja viestintäteknologioihin perustuvan talouden kasvuedellytykset EU-maissa. Pääministeri Katainen korosti hankkeen olevan Suomelle tärkeä erityisesti tekijänoikeuskysymyksien sekä innovaatioyritysten toimintaedellytysten kannalta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.