Kuntien tehtävien ja velvoitteiden lisääminen on saatava pysähtymään. Tehtävät ja niiden rahoitus on saatava tasapainoon nopeasti. Nämä johtopäätökset voidaan vetää kuntien tehtäviä kartoittaneesta loppuraportista, joka luovutettiin hallinto- ja kuntaministerille tänään torstaina 17. tammikuuta.

Selvityksessä arvioidaan, että kunnat vastaavat reilusta 500 tehtävästä.

– Selvitys antaa havainnollisen kuvan siitä, miten paljon yksittäiset tehtävät ja niiden hoitoa koskevat velvoitteet ovat viime vuosina lisääntyneet. Velvoitteet ovat lisääntyneet merkittävästi etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa, opetuspalveluissa sekä yhdyskuntien kehittämisessä, Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma kommentoi kartoitusta.

– Uusien velvoitteiden säätäminen nyt, kun kunnat joutuvat tosissaan miettimään sitä, miten nykyiset tehtävät saadaan hoidettua, on kestämätöntä. Tehtävien sälyttäminen kunnille ilman resursseja ei toimi, Mäki-Lohiluoma painottaa.

Kuntaliiton mukaan työ antaa hyvän pohjan valtiovarainministeriön asettamalle kunnan tehtävät -työryhmän jatkotyölle. Jatkossa on tärkeää tarkastella sitä, miten kuntien tehtävät ja rahoitus saadaan tasapainoon. Tähän mennessä sitä koskevia esityksiä ei ole tehty.

– Ensiaskel on uskottava lainsäädännön kuntavaikutusten arviointi. Lainsäätäjällä tulee olla luotettava kuva siitä, millaisia kustannus- ja muita vaikutuksia ehdotetuilla lainsäädäntötoimilla on.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.