Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne

Nokia näyttää käyttävän jälleen ulkoistamista keinona omien irtisanomislukujen kaunistelemiseen ja kulujen minimoimiseen.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne vaatii Nokiaa kantamaan vastuunsa tasapuolisesti kaikista yhtiön tämänpäiväisen ilmoituksen myötä irtisanottavista ja ulkoistettavista työntekijöistä. Nokian toimenpiteet koskevat 1 100 sen tietohallinnossa työskentelevää toimihenkilöä.

– Kun Nokia edellisen kerran vähensi rajusti henkilöstöään, se toteutettiin suurelta osin siirtämällä väkeä konsulttiyhtiö Accenturelle. Monille näistä ihmisistä siirto ei tuonut todellista uutta työpaikkaa. Heitä pidettiin löysässä hirressä kunnes uusi työnantaja toteutti likaisen työn ja antoi irtisanomisilmoituksen, Rinne sanoo.

– Nokian on nyt huolehdittava, ettei ulkoistaminen ole keino omien irtisanomislukujen kaunistelemiseksi ja kulujen minimoimiseksi. Myös ulkoistetuille on tarjottava tukea, muun muassa mahdollisuus osallistua yhtiön Bridge-ohjelmaan, Rinne vaatii.

Nokian noin 1100:sta toimenpiteiden kohteena olevasta tietohallinnon toimihenkilöstä 820 tullaan ulkoistamaan. Ulkoistuksista noin 715 toteutetaan Suomessa. Nokiaan edelleen jäävien noin 300 työntekijän osalta aloitetaan yt-neuvottelut, joiden vaikutukset selviävät myöhemmin.

Rinteen mukaan Nokian tuoreet vähennysuutiset eivät tulleet liitolle yllätyksenä. Toimenpiteet osoittavat, että vaikka viime aikoina Nokiasta on kantautunut pitkästä aikaa myös myönteisiä uutisia, ei yhtiö ole vielä selvinnyt vakavista ongelmistaan.

– Viime vuonna yhtiö ilmoitti 3700 työntekijänsä irtisanomisesta, joista noin 2700 toteutui. Nyt ulos pistetään sitten jäljelle jääneet tuhat, Rinne summaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.