Pohjanmaan käräjäoikeus on 16.1.2013 tuominnut PRP-Vaasa Oy:n toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 40 päiväsakkoon à 30 €, yhteensä 1200 €. Lisäksi yhtiö tuomittiin 3.000 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeus tuomitsi myös yhtiön menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 300 euroa.

Käsiteltävänä oli tammikuussa 2011 Vähässäkyrössä sattunut työtapaturma. Työntekijä oli ollut poistamassa jäätä omakotitalon vesikourusta koputtamalla kourun pohjaa vasaralla. Työntekijä oli seisonut nojatikkaiden puolan päällä noin 3,5 metrin korkeudella. Vesikouru irtosi ja tönäisi työntekijää niin, että tämä horjahti ja putosi maahan.

Nojatikkaita ei saa käyttää työalustana. Nojatikkaita saadaan käyttää vain tilapäisinä kulkuteinä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin vastaaviin lyhytaikaisiin, kertaluonteisiin töihin.

Käräjäoikeus katsoi, työsuojeluviranomaisen näkemyksen mukaisesti, että työnantaja oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että kohteessa olisi käytetty työalustana telineitä taikka esim. henkilönostinta tai muuta asianmukaista välinettä. Lisäksi työnantaja oli laiminlyönyt uuden kohteen alussa tehdyn vaarojen arvioinnin, joissa turvalliset ja asianmukaiset työmenetelmät valitaan. Työnantaja oli myös laiminlyönyt jatkuvasti tarkkailla työympäristöä ja työtapojen turvallisuutta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.