Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru / Kuva: STT-lehtikuva/valtioneuvoston kanslia

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru pitää erittäin valitettavana, että osana jo aikaisemmin päätettyä tervehdyttämisohjelmaa Nokia joutuu vielä turvautumaan irtisanomisiin kotimaassaan.

– Nyt ICT-alalta odotetaan myönteisiä uutisia, ja tämä ei kyllä ollut sellainen. Nokian on varmistettava, että irtisanomisuhan alla olevien tukemiseksi aloitettu Bridge-ohjelma ulotetaan tukemaan myös mahdollisesti nyt irtisanottavien uudelleen sijoittumista, työn saantia ja koulutusta, Kiuru toteaa.

– Myös Nokian uusien partneriyritysten eli HCL Technologiesin ja TATA Consultancy Servicen, joihin Nokian työntekijöiden on tarkoitus siirtyä, on aidosti tunnettava yhteiskuntavastuunsa, jotta osaajien työpaikat pidemmälläkin aikavälillä säilyvät.

Kiuru on parhaillaan vienninedistämismatkalla Intiassa ja pyrkii matkan aikana auttamaan suomalaisyrityksiä – muun muassa Nokiaa – niiden ongelmissa viranomaisten kanssa. Kiuru pitää paheksuttavana, että samaan aikaan Nokia ilmoittaa kotimaassa työntekijöiden irtisanomisista ja ulkoistamisesta.

– Valtio haluaa aktiivisesti auttaa suomalaisia yrityksiä pärjäämään ja tarvittaessa myös avustaa niitä ongelmien ilmetessä maailmalla. Tämä on kuitenkin kaksisuuntainen tie: yritysten pitää puolestaan kantaa vastuunsa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, Kiuru painottaa.

Kiuru muistuttaa, että hallituksen kasvustrategia nojaa pitkälti ICT-sektorin kasvuun. Tästä syystä kuluvalle vuodelle on tehty merkittäviä strategisia valtion kasvu- ja innovaatiopanostuksia juuri ICT-sektorin toimintaedellytysten vahvistamiseksi.

Samana päivänä, kun Nokian irtisanomiset tulivat tietoon, luovutettiin ICT2015-työryhmän raportti. Kiurun mukaan valtioneuvosto arvioi tämän pohjalta omia tulevia toimenpiteitään.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.