Suuri valiokunta aloitti vuoden 2013 toimintansa kuulemalla kokouksessaan 18. tammikuuta valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd.), maa- ja metsätalousministeri Jari Koskista (kok.) sekä Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbia (kok.) tulevien EU:n neuvostojen valmisteluista.

Valtiovarainministeri Urpilainen osallistuu ensi viikolla Ecofin-neuvostoon. Urpilaisen mukaan neuvostossa keskustellaan muun muassa EU-komission joulukuussa 2012 julkistaman veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun vastaisen toimintasuunnitelman konkreettisista toimenpiteistä. Valtiovarainministerit keskustelevat myös EU-komission vuotuisesta kasvuselvityksestä sekä talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisestä joulukuun 2012 Eurooppa-neuvoston pohjalta.

Valtiovarainministerien euroryhmässä esillä ovat Kreikan, Espanjan, Portugalin, Irlannin ja Kyproksen tilanteet. Suuri valiokunta hyväksyi hallituspuolueiden äänin valtioneuvoston kannan, jonka mukaan Espanjalle, Portugalille ja Irlannille voidaan maksaa jo päätettyihin lainaohjelmiin sisältyvät lainaerät. Kokouksessa on esillä myös euroryhmän uuden puheenjohtajan nimitys. Suomi voi tukea Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloemin valintaa tehtävään.

Maa- ja metsätalousministeri Koskisen mukaan tulevassa maatalous- ja kalastusneuvostossa on esillä asetusehdotus EU:n yhteisestä kalastuspolitiikan (YKP) uudistamisesta. Koskinen myös kertoi valiokunnalle, että päätöksenteon viivästyminen yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) uudistamisessa johtaa siihen, että uudistuksen täytäntöönpanoa ei pystytä toteuttamaan vuoden 2014 alusta alkaen. Tämän vuoksi asian osalta on saatava aikaan siirtymäsäädöksiä. Valiokunnan puheenvuoroissa todettiin, että viivästymisen ei tulisi lisätä hallinnollista taakkaa etenkään maanviljelijöille.

Ministeri Stubb selvitti epävirallisen Eurooppa-ministerien neuvoston asioita, jossa aiheena on EMU:n kehittäminen joulukuun Eurooppa-neuvoston pohjalta. Neuvosto keskustelee etenkin demokraattisen hyväksyttävyyden ja vastuullisuuden vahvistamisesta talous- ja rahaliiton kehittämisessä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.