Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu Ranskan Strasbourgissa 21.–25.1.2013. Istunnossa käsitellään muun muassa Azerbaidžanin ihmisoikeustilannetta, Georgian ja Venäjän välisen sodan humanitaarisia seurauksia sekä median vapautta ja ihmiskauppaa.

Euroopan neuvoston 47 jäsenmaan kansanedustajat saavat tietoa ja keskustelevat siitä, miten Azerbaidžan ja Bulgaria ovat täyttäneet velvoitteensa Euroopan neuvoston jäseninä ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltiokysymyksissä sekä siitä, miten Kosovoa voidaan samoissa kysymyksissä tukea. Kosovo ei ole Euroopan neuvoston jäsen. Azerbaidžanin suhteen kiivainta keskustelua odotetaan maan poliittisista vangeista. Istunnossa käsitellään myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n jutturuuhkaa ja sopimusluonnosta, jolla pyritään estämään ihmisperäisten kudosten, elinten ja solujen laitonta kauppaa.

Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Pirkko Mattila (ps.) pitää perjantaina kommenttipuheenvuoron raportista, joka käsittelee työperäiseen maahanmuuttoon liittyvää ihmiskauppaa. Saksalaiskansanedustajan raportin mukaan ihmiskaupasta paljastuu vain murto-osa ja jos jutut koskaan päätyvät oikeuteen, niitä käsitellään väärillä rikosnimikkeillä.

Yleisistunnossa puhuvat Georgian presidentti Mihail Saakashvili, Italian oikeusministeri Paola Severino ja EU:n laajentumiskomissaari Štefan Füle.

Yleiskokouksen koko esityslista sekä käsittelyn pohjana olevat raportit tiivistelmineen löytyvät osoitteesta http://assembly.coe.int/defaultE.asp (Draft Order of Business and tabled reports). Yleiskokouksen istuntoja voi seurata myös suorina verkkolähetyksinä saman nettisivun kautta.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat kansanedustajat Susanna Huovinen (valtuuskunnan puheenjohtaja, sd.), Kimmo Sasi (varapuheenjohtaja, kok.), Antti Kaikkonen (kesk.), Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Pirkko Mattila (ps.) sekä varajäseninä Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Riitta Myller (sd.), Jaana Pelkonen (kok.) ja Jouko Skinnari (sd.).

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.