Hallituspuolue Vihreät esitteli viime perjantaina ilmastopoliittisia linjauksiaan. Yhtenä osana linjauksia esille nousivat jälleen palkansaajille ja yrittäjille maksettavat kilometrikorvaukset. Vihreät esittivät Oras Tynkkysen johdolla, että palkansaajien kilometrikorvauksia pitäisi leikata erityisesti kaupunkilaisilta, jotka voivat suosia joukkoliikennettä.

– En tiedä, mitä asialla tarkoitetaan. Leikattaisiinko niiltä, jotka asuvat kaupungissa ja lähtevät liikkeelle sieltä vai niiltä, jotka tekevät matkoja jollakin taajaan asutulla alueella, kysyy Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset vastustaa kilometrikorvausjärjestelmän muutosta. Kilometrikorvauksia leikattiin jo vuodenvaihteessa tehdyillä päätöksillä siten, että vuoden 2014 alusta korvaustaso noin puolittuu yli 15 000 kilometriä ylittäviltä kilometreiltä.

– Tuokin uudistus olisi ollut toteutettavissa pienemmin leikkauksin ja niin, että valtiovalta olisi saanut siitä myös tuloja, mutta tällainen ehdottamamme rauhallisempi malli ei kelvannut maan hallituspuolueille, Häkkinen jatkaa.

– Kilometrikorvaus ei ole vain ylimääräinen ja saastuttava palkanlisä, vaan todella näppärä tapa rahoittaa ja mahdollistaa monen työn, ammatin ja palvelun vaatima liikkuminen. Kaikilla ei voi olla työsuhdeautoa ja kaikki yritykset tai kunnat eivät voi ostaa autoa jokaiselle työntekijälleen. Työntekijälle korvaus on puolestaan työnantajan maksama oikeutettu korvaus kustannuksista, joita työn tekemisestä syntyy, sanoo Häkkinen.

Häkkisen mukaan isot palkansaajapuolueet SDP ja Kokoomus näyttävät aukaisseen todellisen Pandoran lippaan suostuessaan Vihreiden haluihin hallitusohjelmaa muodostettaessa. Nyt mikään ei riitä ja yrittäjiä ja palkansaajia kurittavaan asiaan voidaan palata aina uudelleen.

– Luokohan tämä luottamusta työmarkkinoille? Jatkuuko rähmällään olo vai olisiko jo aika sanoutua selkeästi irti asiasta? Vai onko niin, että taas asiassa hyväksytään nämä Vihreiden linjat ja tavoitteet, jotta hallitusrintama kestää, Häkkinen pohtii.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.