Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.)

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) korostaa, että Euroopan neuvoston ihmisoikeudet on tarkoitettu kaikille eurooppalaisille. Sasi puhui parlamentaarisen yleiskokouksen Kosovoa koskevassa keskustelussa tiistaina.

Kosovo ei ole Euroopan neuvoston jäsen. Neuvoston 47 jäsenmaasta 34 on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden.

        Koska Kosovon hallinto tekee hyvää yhteistyötä Euroopan neuvoston kanssa, on perusteltua, että Euroopan neuvosto kaikin tavoin neuvoo Kosovoa ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian toteuttamisessa, Sasi totesi.

Yleiskokouksen käsiteltävänä oli ruotsalaisen kansanedustajan Björn von Sydowin raportti Kosovon tilanteesta.

        Raportti kuvaa hyvin, mitä uudistuksia Kosovon pitää tehdä näiden periaatteiden toteuttamiseksi. Tätä arviointitapaa pitää jatkaa. Seuraavaksi Euroopan neuvoston monitorointikomitea voisi laatia raportin, mitä lainsäädäntöuudistuksia Kosovon pitäisi tehdä, jos se olisi neuvoston jäsen, Sasi ehdotti.

Raportissa on tärkeä kiinnittää huomiota vähemmistöjen oikeuksiin.

        Serbialaisen vähemmistön asema Kosovossa on turvattava mahdollisimman hyvin. Se helpottaa Kosovon kysymyksen ainoaa mahdollista ratkaisua, joka on Serbian tunnustama Kosovon itsenäisyys, Sasi totesi.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa 21.–25.1.2013. Suomen valtuuskuntaan kuuluvat kansanedustajat Susanna Huovinen (valtuuskunnan puheenjohtaja, sd.), Kimmo Sasi, Antti Kaikkonen (kesk.), Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Pirkko Mattila (ps.) sekä varajäseninä Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Jaana Pelkonen ja Jouko Skinnari (sd.).

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.