Palomiehet ja turvallisuuskouluttajat kiertävät yläkouluissa opettamassa turvataitoja kahdeksasluokkalaisille. Nyt käynnistynyt pelastustaitokampanja Nou Hätä! tiivistää paikallista yhteistyötä koulujen ja pelastustoimen välillä. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö korostaa, että kevään kuluessa yli puolet ikäluokasta oppii elintärkeitä kansalaistaitoja suoraan alan ammattilaisilta.

Jokapäiväisestä turvallisuudesta ei maassamme osata ottaa tarpeeksi vastuuta. Esimerkiksi viime vuonna asuinrakennuksissa syttyi noin 3300 tulipaloa, palovaroittimet jäivät usein testaamatta ja palokuolemien määrä nousi edellisvuodesta. Nuoret sytyttivät satoja ilkivaltaisia tulipaloja, ja tapaturmat olivat nuorten yleisin kuolinsyy.

– Turvallisuustaidot ovat harjoittelemalla ja ympäristön esimerkistä opittavissa olevia asioita kuten muutkin taidot ja asenteet, sanoo Opetusneuvos Pekka Iivonen Opetushallituksesta. 17. kertaa alkava Nou Hätä! tukee koulujen ja pelastuslaitosten johdonmukaista turvallisuuskasvatustyötä. Tavoitteena on saavuttaa koko ikäluokka vuosittain.

– Nou Hätä! -kampanja tekee tärkeää ennalta ehkäisevää vahingontrjuntatyötä opettamalla nuoret toimimaan erilaisissa onnettomuustilanteissa. Kampanjan tukeminen on panostamista tulevaisuuteen ja osa LähiTapiolan yhteiskuntavastuuta. Samalla pienennetään korkeita suomalaisia onnettomuuslukuja, perustelee riskipäällikkö Sampo Martiskainen LähiTapiolasta.

Verkko-oppimista ja oikeaa harjoittelua

Teemana on Ihan liekeissä, jolla kampanja jatkaa syksyn Paloturvallisuusviikon aiheita huolellisuuden ja varovaisuuden merkityksestä sovitettuna nuorille ajankohtaisiin asioihin. Nou Hätä! -opetus koostuu oppitunneista ja verkko-oppimateriaalista. Uutuuksia ovat muun muassa viihteellinen, mutta opettava verkkopeli HellFire sekä YouTubevideot, joilla kolme räppäriä käyvät koululla riimittelemässä turvallisuudesta, järjestävät kotibileitä ja treenaavat armotta turvataitoja.

Opiskelun jälkeen kaikki kiinnostuneet kahdeksasluokkalaiset voivat osallistua Nou Hätä! -kilpailuihin ja päästä kokeilemaan turvataitojaan todentuntuisilla tehtävärasteilla. Nou Hätä! -mestaruus ratkeaa loppukilpailussa toukokuussa Pelastusopistolla Kuopiossa.

SPEK esittelee kampanjaa Educa -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 25.1.-26.1. osastolla numero 3r22. Uudellamaalla yläkouluissa on vauhdikkaita kampanjan esittelykiertueita tammi-helmikuussa.

Kampanjan järjestävät pelastuslaitokset ja SPEK yhteistyössä sisäasiainministeriön, Opetushallituksen, Pelastusopiston, pelastusliittojen ja Suomen Palopäällystöliiton kanssa. Kampanjan rahoittaa Palosuojelurahasto, ja yritysyhteistyökumppanina on vakuutusyhtiö LähiTapiola.

www.nouhata.fi

www.facebook.com/nouhatakampanja

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.