Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta kehui Suomen nuorisotakuuta ja nuorisovaltuustoja esimerkkinä muullekin Euroopalle EN:n parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Ranskan Strasbourgissa keskiviikkona. Nuorisoaiheesta puhuivat valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) ja kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.).

Nuorten työttömyysaste EU-maissa on hälyttävän korkea, 22,7 prosenttia. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin aikuisten työttömyys. Työttömyys ja putoaminen turvaverkkojen läpi yhteiskunnan marginaaliin on Huovisen ja Pelkosen mukaan vakava uhka Euroopan tulevaisuudelle.

        Suomessa tuli tämän vuoden alussa voimaan nuorisotakuuta, joka tarjoaa alle 25-vuotiaille sekä alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille koulutus-, työkokeilu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuuseen kuuluu myös koulutustakuu, joka takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan.  Toivottavasti meidän mallimme voisi toimia esimerkkinä myös muille taistelussa työttömyyttä ja syrjäytymistä vastaan, Pelkonen totesi.

Huovinen muistutti, että työpaikkojen ja koulutuksen lisäksi tärkeää on myös innostaa nuoria osallistumaan yhteiskunnalliseen toimintaan ja kuunnella nuorten mielipiteitä heitä koskevissa asioissa.

        Suomessa toimii noin kaksisataa nuorisovaltuustoa, jotka tekevät aloitteita, järjestävät tapahtumia ja antavat lausuntoja ja kannanottoja nuoria koskevista asioista. Niiden lisäksi monet viranomaiset kuulevat uusien hankkeiden valmistelussa nuorista koottuja asiantuntijapaneeleita, Huovinen mainitsi. 

Huovinen kiitti yleiskokouksen presidenttiä Jean-Claude Mignonia nuorisoasioiden pitämisestä esillä sekä erityisesti viime lokakuussa pidetystä nuorten yleiskokouksesta, johon oli kutsuttu 170 nuorta EN:n jäsenvaltioista sekä yleiskokouksen kansanedustajista nimetty valtuuskunta.

        Nuorten yleiskokoukseen osallistuneet suomalaisnuoret olivat kuitenkin pettyneitä, että tapahtumaan osallistui hyvin harvalukuinen joukko jäsenvaltioiden kansanedustajia. Pahoittelimme tätä ja kerroimme vievämme viestiä eteenpäin, kun tapasimme nuoria Suomessa joulukuussa. Nuorison kuunteleminen ei saa olla imagotemppu vaan meidän aikuisten pitää kuunnella heitä tosissamme.  Nuorten osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan tulee arvostaa, hän muistutti.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on koolla Strasbourgissa 21.–25.1.2013. Suomen valtuuskuntaan kuuluvat kansanedustajat Susanna Huovinen, Kimmo Sasi (varapuheenjohtaja, kok.), Antti Kaikkonen (kesk.), Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Pirkko Mattila (ps.) sekä varajäseninä Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Jaana Pelkonen ja Jouko Skinnari (sd.).

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.