Greenpeace ja Berne Declaration -järjestö julkistivat Davosissa maailman talousfoorumin yhteydessä vuoden pahimmille yhtiöille annettavan Public Eye Award -palkinnon saajat. Huomionosoituksen saavat vuosittain yritykset, joiden ahneus ja piittaamattomuus ympäristöstä on ollut erityisen silmiinpistävää. Tuomariston palkinnon sai yhdysvaltalainen pankki Goldman Sachs ja yleisöäänestyksellä annetun palkinnon Shell, jonka hallituksen puheenjohtaja on Jorma Ollila. Shellin tuomio yleisöäänestyksessä oli selvä, 41 800 äänestäjää piti Shelliä pahimpana yrityksenä.

Palkinnonjakotilaisuudessa puhuivat professori William K. Black, joka on tullut tunnetuksi Yhdysvaltain säästöpankkikriisiin liittyvien väärinkäytösten paljastamisessa, ja talousetiikan tutkija Ulrich Thielemann.

Shell on mukana useissa kiistanalaisissa ja vaarallisissa öljyntuotantohankkeissa. Yleisöäänestyksessä pahimmaksi yhtiöksi valittu Shell haluaa nyt aloittaa öljynporauksen myös erityisen herkillä arktisilla alueilla. Pohjoinen napajää sulaa ilmastonmuutoksen vuoksi, mutta Shellille ilmastokriisi näyttää olevan vain uusi liiketoimintamahdollisuus. Lisäksi öljynporaus Arktiksen ankarissa olosuhteissa on erityisen vaarallista. Siitä huolimatta Shell on valmis asettamaan vaaraan erityisen herkän ja häiriöistä vaikeasti toipuvan ekosysteemin.

Shell ei myöskään ole valmis toimimaan Arktiksen olosuhteissa. Esimerkiksi sen porausaluksista kumpikin ajautui karille, toinen matkalla porausalueelle, toinen matkalla porausalueelta huollettavaksi.

Shell on nykyisen hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan aikana investoinut 4,5 miljardia dollaria riskialttiiseen hankkeeseen, joka uhkaa Arktista. Samaan aikaan Shell on lisännyt panostusta Kanadan öljyhiekkaan, mikä on likaisin öljyn lähde. Investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat sen sijaan vähentyneet.

”The Public Eye Award -palkinto osoittaa, että ihmiset pitävät Shelliä silmällä, ja yleinen mielipide rankaisee sitä, jos jääräpäisyys jatkuu”, sanoo Greenpeace pääsiihteri Kumi Naidoo.

”Tultuaan valituksi Shellin hallituksen puheenjohtajaksi Ollila oli huolissaan ilmastonmuutoksesta ja vaati toimia sen pysäyttämiseksi. Nyt hänestä itsestään on tullut yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ilmastonmuutoksen torjumisen esteistä”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

”Suomelle ei ole kunniaksi, että olemme eturivissä Shellin ja sitä tukevien suomalaisten jäänmurtajien kanssa uhkaamassa Arktista. Herkän Arktiksen suojeleminen pitäisi olla erityisesti meidän pohjoisessa elävien huoli”, Laakso jatkaa.

Goldman Sachs sai tuomariston palkinnon suurten ihmismäärien köyhdyttämisestä. Tuomariston arviossa painoivat muun muassa Goldman Sachsin johdannaiskaupat sekä mestarillisuus julkisten virkojen täyttämiseen vaikuttamisessa pankin etujen turvaamiseksi. Goldman Sachs on tuomariston mukaan finanssikriisin suurimpia voittajia, joka on itse tuottanut sen aineksia.

Lisätietoja:

www.publiceye.ch

Shellin ja Goldman Sachsin vastamainokset

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.