Hömötiainen  Kuvaaja: Tero Pelkonen

BirdLife Suomen viime viikonloppuna järjestämän Pihabongauksen runsain laji oli yllättäen urpiainen. Alustavien tulosten mukaan peräti joka kuudes viikonloppuna havaittu lintu oli urpiainen, vaikka useimpina talvina se ei ole ollut kymmenen runsaimman lajin joukossa.

Peippoihin kuuluva, noin sinitiaisen kokoinen urpiainen on uusimpia lintulautavieraitamme. Se on oppinut käymään ruokintapaikoilla vasta runsaat parikymmentä vuotta sitten. Sen määrät vaihtelevat suuresti vuodesta toiseen.

Tavallista runsaampia lajeja olivat myös punatulkku, peippo ja järripeippo. Vähissä olivat sen sijaan keltasirkut. Runsaimman lajin kärkisijaa tavallisesti pitänyt keltasirkku oli nyt kolmantena. Keltasirkun tavanomaista pienempi määrä saattaa selittyä sillä, että osa keltasirkuista ruokailee vielä syksyllä puimatta jääneillä pelloilla.

Toiseksi runsain laji oli talitiainen. Tavallisimmat lajit olivat edellisvuosien tapaan talitiainen (96 % pihoista), sinitiainen (86 %) ja harakka (59 %). Kaikkiaan Pihabongauksessa ilmoitettiin 95 lintulajia. Harvinaisimpia talvilintuja olivat Paraisten Utön kettusirkku sekä Pirkanmaalla talvehtiva kurki.

Alustavat tulokset perustuvat noin 8 000 pihan havaintoihin. Määrä kasvaa, sillä viikonlopun havaintoja otetaan vastaan perjantaihin 1.2. asti osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. BirdLife julkaisee lopulliset tulokset sekä alueellisia yhteenvetoja helmikuun lopulla.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa. Samalla välitetään tietoa lintujen suojelusta ja kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Pihabongaus järjestettiin nyt kahdeksatta kertaa.

Alla olevassa taulukossa on esitetty kymmenen yleisintä eli useimmalla pihalla havaittua lajia.

laji % pihoista
1. talitiainen 96
2. sinitiainen 86
3. harakka 59
4. urpiainen 56
5. kpunatulkku 45
6. käpytikka 43
7. hömötiainen 37
8. keltasirkku 37
9. pikkuvarpunen 36
10. viherpeippo 35

Alla olevassa taulukossa on esitetty kymmenen lukumääräisesti runsainta lajia ja niiden yhteismäärät. Huomaa, että luvut kasvavat, kun havaintoilmoituksia saadaan vielä lisää.

laji yksilöitä
1. urpiainen 67 000
2. talitiainen 63 000
3. keltasirkku 52 000
4. sinitiainen 39 000
5. pikkuvarpunen 29 000
6. punatulkku 19 000
7. viherpeippo 19 000
8. naakka 17 000
9. varpunen 16 000
10. harakka 14 000

Tapahtuman suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Tapahtuman yritysyhteistyökumppaneina Eläinruokatehdas Lemmikki Oy ja Suomen Lintuvaruste Oy.

BirdLife Suomi kiittää osallistujia. Seuraavan kerran pihabongataan vuoden kuluttua 25.–26.1.2014.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.