Etuusasioiden hoito helpottuu, kun asiakas voi hoitaa kaiken alusta loppuun verkossa. Verkkoasiointi nopeuttaa myös hakemuksen käsittelyä, kun kaikki tiedot ovat valmiiksi sähköisessä muodossa.

Asiakkaat hakevat yhä useammin Kelan etuudet verkossa. Tähän asti hakemusten liitteet on kuitenkin pitänyt lähettää perinteiseen tapaan postitse tai tuoda Kelan toimistoon. Nyt liitteet voi toimittaa Kelan verkkoasioinnissa, jossa ne on helppo lähettää saatteen kera. Asiakas saa halutessaan sähköpostiin tai puhelimeen kuittauksen siitä, että liite on vastaanotettu Kelassa.

Esimerkiksi yleisen asumistuen tarkistusta hakeva asiakas voi pyytää vuokranantajaltaan vuokrankorotusilmoituksen suoraan sähköisessä muodossa ja välittää sen sitten Kelaan asiointipalvelussa. Jos liite on paperilla, sen voi skannata esimerkiksi pdf-tiedostoksi tai kuvata jpg-tiedostoksi.

Lähes kaikki liitteet voi lähettää verkossa. Poikkeuksena on elatustukihakemus, johon tarvitaan edelleen alkuperäinen elatustukisopimus tai tuomioistuimen päätös.

Palvelussa voi lähettää vain omia liitteitään, ei esimerkiksi lapsen tai iäkkään vanhemman asiakirjoja. Tämä johtuu siitä, että palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, ja liite ohjautuu asiakkaan vireillä olevaan hakemukseen.

Asiakkaan pitää säilyttää verkossa toimitetuista liitteistä alkuperäinen paperi 3 vuotta. Tarvittaessa Kela pyytää alkuperäisen liitteen nähtäväksi.

Liitteelle voi kirjoittaa saatteen

Verkkoasioinnissa on viestitoiminto, jolla liitteelle voi kirjoittaa saatteen tai lisätietoja. Jos asiakas esimerkiksi toimittaa liitteen, joka kuuluu useaan eri hakemukseen, hän voi kertoa viestipalvelussa, mihin etuuksiin liite kuuluu. Itse liitettä ei tarvitse lähettää useaan kertaan.

Viestipalvelussa ei kuitenkaan kannata kysyä Kelalta neuvoa akuuttiin ongelmaan, sillä viestit luetaan vasta hakemuksen ratkaisun yhteydessä.

Henkilökohtaista neuvontaa Kela tarjoaa puhelinpalvelussa ja toimistoissa. Verkossa asiakas saa yleistä neuvontaa esim. kela.fi-sivujen Kysymyslomakkeella

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/071108140504AK?OpenDocument

Lisätietoja asiakkaalle:

www.kela.fi/asiointi

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.