Chile ja Suomi sopivat pääministeri Jyrki Kataisen Chilen valtiovierailulla 29.1.2013 vahvistavansa yhteistyötä kestävässä kaivosteollisuudessa sekä uusiutuvassa energiateknologiassa. Yhteistyö linjattiin Chilen energiaministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön välisessä energiajulistuksessa.

Uusiutuvan energiateknologian yhteistyön painopistealueet ovat bioenergia, aaltoenergia ja energiatehokkuuden parantaminen. Ensimmäisenä yhteistyöalueena selvitetään suomalaisen aaltoenergiayhtiön, AW Energyn tuotteen käyttöönottoa Chilessä. Yhtiön kehittämässä WaveRoller-teknologiasssa yhdistyy laaja-alaisesti kotimainen huippuosaaminen mm. laivanrakennus-, offshore, sähkö- ja automaatioteknologioissa.

– Chile on yksi maailman aaltorikkaimista maista. Teknologiamme soveltuu erinomaisesti Chilen olosuhteisiin, jossa on tuhansia kilometrejä meren rantaviivaa ja merkittävä pula hajautetun energiatuotannon menetelmistä, sanoo AW Energyn toimitusjohtaja John Liljelund.

– Tällä hetkellä Chilen käyttämästä energiasta alle 2 prosenttia saadaan biomassasta. Chile on erittäin kiinnostunut yhteistyöstä Suomen kanssa bioenergian osuuden kasvattamiseksi, arvioi Suomen Chilen suurlähettiläs Ilkka Heiskanen.

Yhteistyösopimus kaivosyhteistyöstä

Matkan aikana allekirjoitettiin myös yhteistyösopimus kaivosalan yhteistyöstä. Kaivosteollisuus on Chilen merkittävin teollisuudenala. Suomalaiset yritykset kuten Outotec, Metso, Normet, Arctic Drilling company ja monet muut ovat jo vuosia toimittaneet teknologiaa Chilen kaivosalalle.

Yhteistyösopimuksen tavoitteena on vahvistaa suomalaisten ja chileläisten yritysten, tutkimuslaitosten ja yliopistojen välistä yhteistyötä. Suomen puolelta sopimuksen toimeenpanosta vastaa TEM  ja Chilen puolelta maan kaivosministeriö. Geologian Tutkimuskeskus GTK toimii ohjausryhmän suomalaisena puheenjohtajana.

– Chile on nousemassa Kiinan, Venäjän ja Intian rinnalle yhdeksi keskeisimmistä maista cleantechin viennin edistämisen toimenpiteissä. Pääministerin tuella tehdyt yhteistyön avaukset vahvistavat suuresti suomalaisia yhteistyömahdollisuuksia Chilessä, sanoo cleantechin strategisen ohjelman johtaja Mari Pantsar-Kallio.

Pääministeri Jyrki Katainen vierailee Chilessä 28-30.1.2012. Matkalle osallistuu lähes 30 kotimaista yritystä. Lista osallistuvista yrityksistä löytyy valtioneuvoston kanslian tiedotteesta, joka on luettavissa tästä:

http://vnk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=375718

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.