Kalevi Puukko

Pitkän linjan yrittäjä ja ydinvoima-alan suomalainen yllättäjä Kalevi Puukko on palkittu elämäntyöstään vuoden 2012 Mikkelin seudun Innovaattori -palkinnolla. Palkinnon myöntää innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy, ja se luovutettiin torstaina 31.1.2013.

Mikkelin seudun Innovaattorina palkitaan vuosittain henkilö, joka on aktiivisella, pitkäjänteisellä työllään uudistanut omaa yritystään tai yhteisöään sekä vaikuttanut merkittävästi Mikkelin seudun elinkeinoelämän ja innovaatiotoiminnan kehittymiseen. Vuoden 2012 Innovaattori Kalevi Puukko täyttää kriteerit täydellisesti.

Syntyjään hirvensalmelainen Puukko valmistui teolliseksi muotoilijaksi Ateneumista vuonna 1969. Pian Puukko päätyi hitsaajaksi Ruotsin Oskarhamnin ydinvoimalaitokselle, ja sieltä Loviisaan Suomen ensimmäiselle ydinvoimalatyömaalle. Käytyään uudestaan Ruotsissa Puukko palasi Mikkeliin perustamaan Rejlers Oy:n. Hän aloitti ydinvoimalaitosten putkistosuunnittelutyöt kaukana lähimmästä ydinvoimalasta, mutta lähellä synnyinseutujaan ja Hirvensalmen runsaita kalavesiä.

– Ostin A1-piirustuslaudan ja vuokrasin kaksion; siitä se alkoi. Aluksi piirsin yksin reaktorin suojarakennuksen hätäkanavia Oskarhamnin ydinvoimalalle. Mutta pian palkkasin piirtäjän ja sitten itseäni pätevämmän insinöörin. Kannustan muita yrittäjiä samaan; kynnys palkata ulkopuolisia on liian korkea, se pitäisi häivyttää pois.

Rejlers lähti kasvuun, ja IVOn kanssa oli sovittu useiden ydinvoimajärjestelmien suunnittelusta Loviisan 3. ydinvoimalaan. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1986 muutti kaiken koko toimialan romahtaessa. Selvitäkseen kriisistä Puukko otti hyvin innovatiivisesti ja ennakkoluulottomasti työntekijänsä mukaan etsimään liiketoimintaan uutta suuntaa.

– Mietimme, mikä ala arvostaa samaa osaamista kuin ydinvoimateollisuus, missä muualla esimerkiksi kontaminaatio on haaste. Lähdimme elintarviketeollisuuteen ja energia-alalle. Kehitimme todella innovatiivisia asioita, joilla selvittiin myös 1990-luvun laman yli, Puukko kertoo. – On oltava sitkeä ja peräänantamaton. Vastoinkäymisistä ei saa lannistua vaan on uskottava, että elämä kantaa. Ja samalla ymmärrettävä, että ei pidä vain odottaa: asioihin pystyy itse vaikuttamaan.

Vastuu uudistumisesta on yrittäjillä ja yritysjohdolla, Puukko uskoo. – Pitää uskaltaa asettaa itsensä alttiiksi myönteisille sattumille, avata suu ja tarttua tilaisuuksiin. Työntekijöille on annettava mieluummin liikaa tietoa kuin liian vähän, ja kaikki on otettava mukaan. Innovaatiotoiminta ei onnistu yksin.

Rejlersin vaikeina vuosina luotiin pohja tämän päivän monialaiselle yhtiölle, joka työllistää noin 500 henkilöä. Puukko ei kuitenkaan viihtynyt vakiintuneen yrityksen johdossa, vaan osti vuonna 1997 Rejlersiltä ydinvoimasuunnitteluliiketoiminnan ja perusti uuden yrityksen, joka myöhemmin sai nimekseen Platom Oy ja jossa Puukon työ edelleen jatkuu.

Tänä päivänä mikkeliläinen Platom on kasvuvaiheessa, ja toimii kansainvälisesti ydinvoimaloiden radioaktiivisten materiaalien käsittelyn asiantuntijana. Yrityksen kehittämät autoklaavituotteet ovat lajissaan suomalaisen osaamisen erinomaisia esimerkkejä. Platomin kehittyminen ja menestyvä liiketoiminta ydinvomaloiden uraaniripolttoaineen parissa on niinikään myönteisten sattumien summa ja osoitus innovatiivisuudesta, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.