Mongolian Lkhagvadorj Dorjsuren kävi pokkaamassa yksilökilpailun voiton Korkeasaaren kansainvälisillä jäänveistofestivaaleilla. Hänen teoksensa ”The Lunch” kuvaa lintua syömässä jätteitä likaantuneesta merestä.
Tuomaristo arvosti hänen työssään kaunista ja taidokkaan yksityiskohtaista jään käsittelyä.
Kilpailun teemaa ”Life on the Baltic Sea” Dorjsuren piti muiden mongolialaisten tapaan haastavana – Mongoliassa ei ole ollenkaan merenrantaa.
Toinen mongolialainen, Tsagaan Munkh-Erdene, sai tuomaristolta kakkospokaalin ja yleisöltä ykkössijan. Hänen työssään ”If I was big”, rapu toivoo olevansa isompi, jotta saisi sen kotia rikkovan ankkurin kettingin katkaistua.
Kolmannen palkinnon haki Timo Koivisto rohkealla ja näytävällä työllään ”First Snow”, joka kuvaa ensilumen hiutaleiden laskeutumista Itämeren hyiseen vedenpintaan.

Yksilökilpailu alkoi pikkupakkasilla ja harmaassa säässä. Kahdeksan veistäjää aloittivat urakkansa perjantaina 1.2. ja hiovat viimeiset yksityiskohdat kuntoon sunnuntaina 3.2.2013. Yksilökilpailun teema haastaa taiteilijat kuvaamaan elämää Itämerellä. Helsingin niemeä ympäröivä jäinen meri on maailman toiseksi suurin murtovesialue. Siellä viihtyy sekä suolaisen että makean veden eliöitä. Ihmisen näkökulmasta Itämeri on pohjoisen Euroopan valtion sisämerenä tärkeä kulkuväylä, kalastus- ja virkistysalue mutta myös herkästi haavoittuva ekosysteemi.
Yksilökilpailussa jokaisella taiteilijalla oli käytössään 100 x 200 x 50 cm kokoinen lohkare jäätä. Jäänveisto on ekologista taidetta – teokset sulavat kevään tullen ja palaavat pisaroiksi mereen. Materiaali ja teema kohtaavat.
Sunnuntai-aamuna veistäjät pääsivät ensimmäisten joukossa näkemään Korkeasaaren mongolianvillihevoslaumaan syntyneen varsan. Mongolialaisveistäjät arvioivat, että vastasyntynyt näyttää tammalta. Alle vuorokauden ikäinen varsa liikkuu jo tarhassaan emon tarkan huolenpidon alla, imee maitoa ja ottaa ensimmäisiä kokeilevia laukka-askelia.
Ensi viikonloppuna veistäjien ja veistettävien jäiden määrä tuplaantuu. Parikilpailussa mereinen teema jatkuu vapaammalla aiheella ”My Sea”.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.