Saamen Lippu
Pääkaupunkiseudun saamelaisyhdistys City-Sámit ry tuo pienen saamelaiskylän keskelle Helsinkiä keskiviikkona 6.2.2013, saamelaisten kansallispäivänä. Narinkkatorilla, Kampin edessä järjestettävän tapahtuman teemana on saamelaisnuorten kulttuuri Suomessa.
Saamelaisuus tulee päivän aikana tutuksi usean aistin kautta. Tapahtumassa esitellään saamelaiselinkeinojen työvälineitä ja muotinäytöksissä saamelaisten kansanpukuja (gákti). Tapahtumassa on esillä ja myynnissä saamelaisia käsitöitä ja porojalosteita. Yhdistyksen väki kertoo saamelaisista ja citysaamelaisuudesta. Tapahtumassa on lasten ja nuorten työpajoja ja saamelaisia musiikkiesityksiä. Talvipäivänä maistuu lämmin porokeitto, jota tapahtumassa on tarjolla soppatykistä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kansallispäivän ilta jatkuu kello 20 ravintola Virgin Oilissa nuorten saamelaismuusikoiden tahdittamana. Kampissa ja Virgin Oilissa esiintyvät saamelainen räppäri Ailu Valle ja joikua ja Folk-musiikkia esittävät Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää. Liput 5 e.

Tapahtuman tavoitteena on koota pääkaupunkiseudun ja muiden alueiden saamelaiset ja jakaa tietoa valtaväestölle saamelaisista ja citysaamelaisuudesta sekä tuoda esille pienen osasen tämän päivän saamelaisten elinkeinoista, käsitöistä ja musiikista.
Saamelaisten kansallispäivän juuret juontavat lähes sadan vuoden taakse. Vuonna 1917 Norjan Trondheimissä järjestettiin ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous. Kokouksessa pohdittiin saamelaisten elinmahdollisuuksia ja otettiin kantaa saamelaisia koskeviin kysymyksiin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.