Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb puhui tänään 5. helmikuuta Puolassa Natolin College of Europessa. Stubb korosti puheessaan, ettei Euroopan tulisi jakautua pohjoiseen ja etelään.

“Älkää rakentako uusia Berliinin muureja mieliinne. Integraation tarkoitus on murtaa muureja, ei rakentaa niitä”, Stubb sanoi.

Ministerin mukaan etelä-pohjoinen-jaon sijaan yhä tärkeämmäksi on muodostumassa jako euromaihin ja muihin EU-maihin. Kun taloudelliset haasteet edistävät euroalueen integraatiota, euroon kuulumattomien maiden täytyy määritellä suhteensa syvenevään euroalueeseen. Stubb arvioi, että tulevaisuudessa suurin osa unionin maista kuuluu euroalueeseen ja sen ulkopuolelle jää vain muutama.

“Yhteinen valuutta on unionin ankkuri. Jakautumista kahteen leiriin ei voi kieltää. Meidän on oltava hyvin varovaisia hallitessamme euromaiden ja siihen kuulumattomien jäsenmaiden suhteita. Häviämme kaikki, ellemme hoida tätä tasapainoa oikein”, Stubb sanoo.

Joustavasta integraatiosta tohtorintutkintonsa tehnyt ministeri Stubb huomautti, että unionin täytyy löytää tasapaino yhteisten sääntöjen ja joustavuuden välillä. Ei voi olla 28:a eri järjestelmää, joista jokainen poimii käyttöönsä parhaana pitämänsä palat.

Iso-Britannia on esittänyt yhden etenemistien pääministeri David Cameronin taannoisessa puheessa. Stubb huomautti, että tie tulee olemaan vaativa. “Toivon, että lopputuloksena Britannia on sinut jäsenyytensä kanssa”, Stubb sanoo.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.