Havainnekuva tulevista M300-sarjan junasta

HKL ja espanjalainen kiskokalustovalmistaja Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. eli CAF allekirjoittivat sopimuksen 20 uuden metrojunan hankinnasta keskiviikkona 6.2.

HKL:n johtokunta valitsi CAF:n lokakuussa Helsingin uusien metrojunien toimittajaksi. CAF:n tarjous oli kokonaistaloudellisesti edullisin, kun arvioinnissa otettiin huomioon hankintahinta ja kaupalliset ehdot, käyttö- ja ylläpitokustannukset, junatekniikan taso, muotoilu ja innovatiivisuus sekä yhteistyökyky ja toimitusvarmuus.

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen metrojunien hankintaprojekti jatkuu tarkennettujen teknisten suunnitelmien laatimisella. Uudesta metrojunasta tehdään myös luonnollisen kokoinen mallikappale, jolla uuden junan rakenteellisia yksityiskohtia voidaan arvioida eri käyttäjäryhmien kanssa.

Uudet junat ovat kaikkiaan 90 metriä pitkiä eli nykyisin hiljaiseen aikaan liikennöitävän junayksikön mittaisia. Uusissa junissa on tilaa 576 matkustajalle.

Juna on kokonaan läpikäveltävä eli vaunusta toiseen vaihtaminen matkan aikana on helppoa. Junissa on myös ilmastointi. Ulkoasultaan junat tulevat muistuttamaan M200-sarjan junia ja niiden ulkopinta ja penkit tulevat jatkossakin olemaan oransseja.

Metrojuna varustetaan aluksi väliaikaisella ohjaamolla, jota tarvitaan siirtymävaiheessa metron liikenteenohjausjärjestelmää automatisoitaessa. Väliaikainen ohjaamo puretaan metron automatisoinnin valmistuttua ja paikat otetaan matkustajakäyttöön.

CAF on merkittävä metrojunien toimittaja maailmalla. Viime vuosina CAF on toimittanut metrojunia mm. Madridiin, Roomaan, Washingtoniin, Barcelonaan ja Brysseliin.

Uutta metrojunakalustoa tarvitaan Länsimetroa varten. Uusien junien toimitusaikataulu suunnitellaan niin, että Länsimetron liikennöinti voidaan aloittaa aikataulun mukaisesti. Ensimmäinen juna saadaan Helsinkiin testeihin ja koeajoon tammi-helmikuun vaihteessa 2015. Vuoden 2015 loppuun mennessä saadaan yhteensä 15 junaa, jotka tarvitaan Länsimetron liikenteen aloittamiseksi. Loput 5 junaa tulevat keväällä 2016.

Hankinnalla varaudutaan myös mahdolliseen Länsimetron jatkamiseen Matinkylästä Kivenlahteen. Hankintaan sisältyy myös mahdollisuus toiseen optioon, jos ns. Itämetro Sipooseen toteutuu ennakoitua ripeämmin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.