Etelä-Karjalassa ja koko Suomessa leviää uuden norovirustyypin (GII.4) aiheuttama gastroenteriittiepidemia, joka aiheuttaa oksennus- ja ripulitautia. Sairastuneita on runsaahkosti. Perusterveet voivat sairastaa noroviruksen kotihoidossa. Sairaaloissa ja laitoksissa norovirus aiheuttaa herkästi epidemioita, mutta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) sairaaloissa tilanne on kohtuullisen rauhallinen.

Noroviruksen taudinkuva on perusterveillä lapsilla, nuorilla ja työikäisillä usein alussa rajuhko, mutta oireet loppuvat nopeasti. Miltei kaikki sairastavat noroviruksen kotihoidossa. Perusterveiden ei tarvitse ottaa sairastuttuaan yhteyttä terveydenhuoltoon.

Iäkkäillä ja perussairailla norovirustauti voi olla vaikea, ja siihen voi liittyä komplikaatioita. Vanhukset ja perussairauksia sairastavat noroviruspotilaat tarvitsevat usein nesteytystä ja jopa osastohoitoa.

Sairaaloiden osastolla noroviruspotilas voi helposti laukaista osastoepidemian. Osastoilla tilannetta vaikeuttavat samanaikaiset influenssa- ja RSV- eli hengitystievirusepidemiat. Tällä hetkellä norovirusepidemia on käynnissä Armilan sairaalan vuodeosastoilla 5 ja 6. Etelä-Karjalan keskussairaalan osastoilla ei ole epidemioita.

On toivottavaa, että ripuli- ja oksennustautia sairastavat eivät vierailisi hoitolaitoksissa ennen kuin oireet ovat olleet poissa kahden vuorokauden ajan. Mikäli vierailu on välttämätön, tulisi ennen vierailua ottaa yhteyttä osaston henkilökuntaan.

Norovirus tarttuu helposti

Norovirus tarttuu herkästi. Hyvin pieni annos norovirusta riittää aiheuttamaan taudin. Koska sairastunut erittää suuria määriä virusta, tartunnan voi saada sairastuneen ripulista ja kohdista, joita sairas on koskettanut (kotona esimerkiksi valokatkaisijoista ja ovenkahvoista). Taudin itämisaika on lyhyt, yleensä 12 tunnista kahteen vuorokauteen.

Oireet alkavat hyvin äkillisesti. Ripulin lisäksi lähes kaikilla potilailla on pahoinvointia ja usein myös kuumetta. Oireet loppuvat yleensä lähes yhtä äkillisesti kuin ovat alkaneetkin. Niiden kesto on tyypillisesti 1–3 vuorokautta. Vaikka potilas on parantunut norovirustaudista, hän erittää virusta vielä useita päiviä. Käytännössä tartuttavuus kuitenkin vähenee heti, kun varsinainen ripuli loppuu.

Noroviruksen aiheuttama tauti on oireiltaan tyypillinen ja lyhytaikainen. Siihen ei ole lääkehoitoa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.