Poliisilla on ollut tutkittavana laajempi rikoskokonaisuus, jossa Siikajoen kunnan alueella asuvalta vuonna 1937 syntyneeltä invalidimieheltä anastettiin rahaa ja pankkikortti tunnuslukuineen. Mies on 100% invalidi. Mies oli kotonaan 8.1.2013, kun hänen asuntoonsa tuli kolmihenkiseen anastusseurueeseen kuulunut nainen. Nainen puhutti asunnonhaltijaa ja esti samalla fyysisellä sijoittumisellaan tätä näkemästä asuntoon hiipinyttä seurueeseen kuulunutta sisartaan, joka suoritti varsinaisen rahojen ja pankkikortin anastuksen. Pian anastuksen jälkeen naiset palasivat pihalla olevaan autoon, jossa heitä odotti seurueeseen kuulunut mies.

Seurue teki anastamallaan pankkikortilla pankkikorttinostoja ja -ostoksia seuraavien kolmen päivän aikana yli 42 000 euron edestä Kokkolan, Ylivieskan ja Oulun alueella. Osa rikoksen avulla hankitusta omaisuudesta on mennyt rikoksentekijöiden sukulaisille ja pieni osa tästä omaisuudesta on myyty.

Koska anastusseurueeseen kuuluneet naiset eivät anastaneet invalidimiehen kaikkea käteistä rahaa, tutkittavana oleva rikos paljastui vasta, kun miehen lähiomainen meni hoitamaan miehen pankkiasioita. Välittömästi rikoksen ilmitulon jälkeen Oulun, Ylivieskan, Kokkolan ja Raahen poliisit ovat tehneet asiassa useita kotietsintöjä, takavarikkoja ja kuulusteluja rikoksella saadun omaisuuden takaisin saamiseksi ja asian selvittämiseksi. Takavarikossa on ollut noin kaksi henkilöauton peräkärryllistä tavaraa, josta osa oli vielä myyntipakkauksissa. Poliisi kiittää liikkeitä, jotka ovat purkaneet kaupat myyntikuntoisen omaisuuden osalta ja palauttaneet kaupanteossa siirtyneet rahat.

Asiakokonaisuudessa tutkittavana olevat rikokset ovat törkeä varkaus, törkeä maksuvälinepetos, useita kätkemisrikoksia ja rahanpesu. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on vanginnut juttuun liittyen neljä eri henkilöä, joista kaksi on vielä tutkintavankina. Yksi henkilö oli vangittuna rahanpesusta. Laajan asiakokonaisuuden esitutkinta jatkuu edelleen. Tekijät ovat syntyneet vuosina 1962, 1980, 1987 ja 1983.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.