Suuri valiokunta sai kokouksessaan perjantaina 8. helmikuuta valiokunnan puheenjohtajan välittämänä pääministeri Kataiselta saadut uusimmat tiedot EU:n rahoituskehysneuvotteluiden tilanteesta Eurooppa-neuvostossa. Myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ja kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) olivat suuren valiokunnan kuultavina perjantaina 8. helmikuuta tulevista ministerineuvostoista.

Ministeri Urpilainen selvitti valtiovarainministerien Ecofin-neuvoston sekä euroryhmän asioita. Neuvostossa on määrä hyväksyä päätelmät muun muassa komission kestävyysraportista vuodelta 2012 sekä komission vuotuisesta kasvuselvityksestä Kokouksessa on esillä myös vastuuvapauden myöntäminen Euroopan komissiolle varainhoitovuodelta 2011. Perussuomalaiset esittivät, että Suomi ei kannattaisi vastuuvapauden myöntämistä komissiolle. Suuri valiokunta päätti äänin 21-4, että Suomi voi myöntää vastuuvapauden, mutta tuo kuitenkin kritiikkinsä maksujen kokonaisvirhetason kasvuun ja edellyttää asiassa määrätietoisia toimia jatkossa.

Euroryhmässä esillä on euroalueen taloustilanne, Kyproksen tilannekatsaus sekä ensimmäinen keskustelu välineestä pankkien suoraan pääomittamiseen Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta.

Ministeri Hautala osallistuu kehitysministerien epäviralliseen kokoukseen, joka pidetään Dublinissa ensi viikolla. Kokouksessa keskustellaan muun muassa vuoden 2015 jälkeisistä kehitystavoitteista ja Malin tilanteesta. Ministeri Hautala totesi valiokunnalle, että kehityspoliittinen johdonmukaisuus olisi otettava aiempaa voimakkaammin kehityspolitiikan teemaksi. Tämä koskisi eri toimialojen hankkeita, joilla on suuri kehityspoliittinen vaikutus.

Kehitysministerit saavat kokouksessa selvityksen myös EU:n monivuotisia rahoituskehyksiä koskevista neuvotteluista ulkosuhde- ja kehitysrahoituksen osalta. Perussuomalaiset esittivät, että ministeri Hautalan tulisi kehitysministerikokouksessa muuttaa Suomen tähänastista linjaa sekä tavoitetta ja ajaa julkisen kehitysapurahoituksen tavoitteeksi nykyistä selvästi alempi BKT-osuus. Ehdotus hylättiin äänin 13–5.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.