Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 8.2.2013 Joutsassa toimivan metallialan yrityksen A.Reponen Oy:n toimitusjohtajan 30 päiväsakon suuruisen sakkorangaistuksen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta sekä siitä, että työnantaja ei ollut tehnyt viranomaisille ilmoitusta vakavasta työtapaturmasta eikä työsuojeluviranomaisille ilmoitusta nuoren alle 18-vuotiaan työntekijän tekemästä vaarallisesta työstä. Yritykselle tuomittiin samassa yhteydessä työturvallisuusrikoksen vuoksi 3000 euron suuruinen yhteisösakko koska sen toiminnassa ei ollut noudatettu riittävää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Joutsalaisessa yrityksessä sattui kesäkuussa 2011 työtapaturma, jossa hydraulisella levyleikkurilla työskennellyt nuori 16-vuotias kesätyöntekijä sai vasemman kätensä pikkusormeen murskavamman sormen jäätyä työiskun tehneen puristussylinterin ja sen alla työpöydällä olleen metallilevyn väliin. Sormen osittainen amputaatio oli hyvin lähellä ja sormenkärkeen jäi hoidosta huolimatta pysyvämpiä toimintahäiriöitä.

Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan työntekijälle korvauksia kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 2500 euroa sekä maksamaan työntekijän oikeudenkäyntikulut ja muita todistelukustannuksia yli 600 eurolla.

Suurin yksittäinen tekijä työtapaturman sattumiselle oli se, että levyleikkurin turvalaitteisiin kuulunut rajakytkin oli ohitettu, minkä vuoksi levyleikkuria saattoi käyttää ilman sormisuojaa. Rajakytkin oli ollut ohitettuna jo pitemmän aikaa useiden vuosien ajan, ja yrityksen kokeneet työntekijät tiesivät asian hyvin. Käsivahinkojen vaara oli siten kasvanut kun työntekijän sormet saattoivat olla eri työvaiheissa sylinterien ja leikkaavan terän sekä metallilevyjen välissä vaaravyöhykkeellä.

Tapahtumahetkellä työntekijä käytti levyleikkuria normaalisti sen vieressä lattialla olevaa jalkapoljinta painamalla sen jälkeen kun hän oli asettanut leikattavat kappaleet paikalleen. Suhteellisen kokemattoman metallialaa opiskelevan työntekijän oli annettu yksin työstää hyvin ohuita metallilistoja huolimatta siitä, että lyhyen työnopastuksen aikana hänen työskentelyssään oli työnopastajan mukaan havaittu tiettyä epävarmuutta ja huolimatta siitä, että puuttuvasta sormisuojasta ja sen merkityksestä ei ollut työntekijälle huomautettu.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.