Suomenlahden merivartiosto varoittaa jäällä liikkujia heikoista jäistä. Viimepäivien leudot kelit on estäneet tehokkaasti jäiden muodostumisen Suomenlahdelle ja jään vahvuudet ovat vuodenaikaan nähden heikot.

Jos jäälle on tarvetta mennä, on suositeltavaa liikkua vain tutuilla, ennestään tutkituilla jääpeitteillä ja vain valoisan aikana. Lisäksi kannattaa, niin moottorikelkalla, kuin muutenkin jäällä liikuttaessa pukeutua pelastautumispukuun, varustettuna jäänaskaleilla ja kelluntaliivillä. Matkapuhelin on hyvä olla mukana ja se tulisi suojata kastumiselta mahdollisen vedenvaraan joutumisen vuoksi.

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa jäällä liikkujia myös hypotermian riskistä, koska mahdollisen jäihin putoamisen jälkeen märät vaatteet haihduttavat nopeasti kehon lämpötilan. Jos jäihin vajoaa ja kastuu, niin pitää pyrkiä nopeasti tulosuuntaan pois avannosta. Lisäksi on pyrittävä mahdollisimman pian sään suojaan jäältä.

TIEDOKSI:

Meripelastuksen vastuuviranomainen Suomessa on Rajavartiolaitos, joka kuuluu Sisäasianministeriön alaisuuteen. Rajavartiolaitoksessa on Suomenlahden- ja Länsi-Suomen merivartiostot, neljä rajavartiostoa, vartiolentolaivue sekä Raja- ja merivartiokoulu. Meripelastuslohkokeskus Helsinki johtaa vuosittain noin 900 meripelastustehtävää, joissa avuntarvitsijoina on noin 2000 henkilöä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.