Euroopan julkisen alan ammattiliittojen yhteinen EU-kansalaisaloite ”Vesi on perusoikeus” on lähtenyt vuoden vaihteen jälkeen huimaan vauhtiin ja miljoona allekirjoitusta on kasassa. Suomessa allekirjoituksia on noin 4 300.

Vaikka EU:n edellyttämä miljoona tuli täyteen, se ei riitä. Komissio edellyttää, että vähintään seitsemässä EU-maassa on kerätty komission asettama maakohtainen määrä.

Suomessa tulee kerätä vähintään 9750 allekirjoitusta marraskuun 2013 alkuun mennessä, painottaa Suomen julkisen alan ammattijärjestöjen EU-yhdistys FIPSU. Vetoomuksen voi allekirjoittaa osoitteessa www.vesionperusoikeus.fi

Vesikysymys on herättänyt laajaa keskustelua erityisesti Saksassa. Valtaosa miljoonasta allekirjoituksesta onkin kerätty Saksassa ja Itävallassa. Saksassa valtakunnallinen ajankohtaisohjelma Monitor paljasti, kuinka EU:n uudet säädökset helpottavat tietä veden yksityistämiselle.

– Kampanjamme on hyvin ajankohtainen, koska EU:n sisämarkkinakomissaari ehdottaa lainsäädäntöä, joka avaisi vesipalvelut kilpailulle, toteaa FIPSU:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Eloranta huolestuneena.

Tilanne on ristiriitainen, sillä esimerkiksi Berliinin kaupunki ostaa samanaikaisesti takaisin kalliilla hinnalla aiemmin yksityistettyjä vesipalveluja. Kaupunkilaiset ovat protestoineet veden laadun ja hinnan vuoksi.  Kohonneiden hintojen ja heikentyneen laadun vuoksi myös muissa Euroopan kaupungeissa palautetaan vesihuoltoa takaisin julkiseksi palveluksi.

Suomessa vesihuolto on toistaiseksi hoidettu vastuullisesti ja hyvin ja veden hinta on kohtuullisella tasolla. Maailmanlaajuisesti toimivat vesialan jättiyritykset tutkivat kuitenkin herkeämättä markkinoita ja saattavat lähitulevaisuudessa antaa ostotarjouksia paikallisista vesilaitoksista. Eloranta vetoaakin kuntapäättäjiin, että ne eivät toimi kuten 1990-luvulla, jolloin kunnat rahapulassaan möivät energialaitoksensa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.