Suuri valiokunta kuuli kokouksessaan 13. helmikuuta pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja Eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) selvityksen EU:n vuosien 2014–2020 rahoituskehyksiä koskevasta neuvottelutuloksesta. Asiaa käsiteltiin päämiesten kesken Eurooppa-neuvostossa viime viikolla.

Pääministeri Katainen kertoi valiokunnalle olevansa tyytyväinen siitä, että sopu tulevasta rahoituskehyskaudesta saatiin aikaiseksi. Rahoituskehysten kokonaistaso alenee tulevalla kaudella ensimmäistä kertaa, mikä oli yksi Suomen keskeisistä tavoitteista neuvotteluissa. Kataisen mukaan myös Suomen nettomaksuosuuden kasvu saatiin taittumaan. Katainen totesi, että Suomi sai myös hyvin läpi tavoitteensa maaseudun kehittämisvarojen sekä Pohjois- ja Itä-Suomen erityisrahoituksen turvaamisessa. Kokonaisuutena Suomen saanto väheni rakennepolitiikassa, mutta kasvoi kilpailukykypuolella. Valiokunta sai alustavan arvio rahoituskehysratkaisun euromääräisistä vaikutuksista Suomelle kokonaisuudessaan sekä politiikkasektoreittain.

Pääministerin mukaan Suomi sai ymmärrystä ensisijaisille tavoitteilleen erityisesti sen vuoksi, koska ei vaatinut itselleen maksupalautusta. Saavutetun neuvottelutuloksen myötä Suomi päätyi Kataisen mukaan samaan nettomaksuasemaan kuin taloudeltaan vastaavan tasoiset maat. Suomen valitsemaa neuvottelustrategiaa ja siinä onnistumista kiiteltiin hallituspuolueiden edustajien puheenvuoroissa. Opposition edustajien puheenvuoroissa kritisoitiin, että tulevalla rahoituskehyskaudella Suomi saa entistä vähemmän ja maksaa entistä enemmän.

Eurooppa-neuvostossa saavutetun neuvottelutuloksen jälkeen monivuotiset rahoituskehykset on vielä hyväksyttävä Euroopan parlamentissa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.