Pirkanmaan käräjäoikeus on 14.2.2013 tuominnut ylöjärveläisen TH-Metalli Oy:n 1.000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön toimitusjohtaja tuomittiin 20 päiväsakon eli 540 euron sakkorangaistukseen.

Käsiteltävänä oli toukokuussa 2012 sattunut tapaturmatapaus. Työntekijä oli poraamassa metallilaattoihin reikiä koordinaattiporakoneella. Porauksen jälkeen hän unohti sammuttaa koneen. Kun hän kurottautui ottamaan työkalua porakoneen pöydältä, joku huusi hänen nimeään. Hän kääntyi katsomaan ja samalla hänen käsineensä takertui porakoneen pyörivään suojaamattomaan terään. Työntekijän käsi vahingoittui.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että vuonna 1947 valmistettu porakone oli työturvallisuusmääräysten vastainen, koska sen terää ja istukkaa ei ollut suojattu. Lisäksi koneesta puuttui hätäpysäytin.

Vastaaja vetosi oikeudessa mm. siihen, että porakone oli siinä kunnossa, kun se aikoinaan oli valmistettu. Lisäksi hän vetosi siihen, että yhtiössä oli tehty työsuojelutarkastuksia eikä tästä porakoneesta ollut annettu viranomaisohjausta.

Käräjäoikeus katsoi, että pyörivää poran terää on pidettävä vaarallisena. Vaara on silminnähtävissä oleva asia ja ollut työnantajan tiedossa. Vaikka porakone oli alkuperäisessä kunnossa, ovat työturvallisuusmääräykset aikojen kuluessa muuttuneet ja työnantajan olisi tullut varustaa kone vastaamaan nykyisiä määräyksiä.

Käräjäoikeus totesi, että työnantajalle oli työsuojelutarkastuksilla annettu ohjausta eri työkoneiden turvallisuuden parantamiseksi sekä myös vaarojen selvittämisestä. Vaarojen selvittäminen on työturvallisuuslain mukaan työnantajalle kuuluva velvollisuus. Kun myös joidenkin porakoneiden turvallisuuteen oli kiinnitetty huomiota, olisi myös nyt kyseessä olevan porakoneen terään liittyvä vaara tullut tunnistaa, vaikka sitä ei tarkastuskertomuksessa nimenomaisesti mainittukaan.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.