Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, tasavallan presiidentti Sauli Niinistö ja taiteilija Marjatta Tapiola. Kuva: Eduskunta / Tiina Tuukkanen

Entisen puhemiehen, Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuva paljastettiin Eduskuntatalossa perjantaina 15.2.2013.

Taidemaalari Marjatta Tapiolan maalaama muotokuva on ripustettu Eduskuntatalon 1. kerroksen puhemiehen edustustilaan.

Eduskunta teettää perinteisesti entisistä puhemiehistä muotokuvan. Sauli Niinistö toimi eduskunnan puhemiehenä valtiopäivillä 2007-2010. Kansanedustajana hän on toiminut valtiopäivillä 1987-2003 sekä 2007-2010. Lisäksi Niinistö on toiminut valtiovarainministerinä 13.04.1995 – 16.04.2003 sekä oikeusministerinä 13.04.1995 – 01.02.1996.

Marjatta Tapiolan muotokuva Sauli Niinistöstä on ensimmäinen naistaiteilijan maalaama muotokuva eduskunnan kokoelmissa. Niinistön muotokuvan paljastamisen yhteydessä julkistettiin myös päivitetty versio Puhemiehet, muotokuvia eduskunnan kokoelmista -kirjasta.

Marjatta Tapiola on tunnettu suomalainen taidemaalari, joka asuu ja työskentelee Sysmässä ja Helsingissä. Niinistön muotokuva on syntynyt Tapiolan Helsingin ateljeessa. Tapiola on aikaisemmin ikuistanut mm. pankinjohtaja Sirkka Hämäläisen, ministeri Jaakko Iloniemen sekä yrittäjäneuvos Kirsti Paakkasen. Tapiolan teoksia on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasmassa, Helsingin taidemuseossa, Saastamoisen säätiön kokoelmassa Espoon modernin taiteen museossa sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelmassa Rovaniemen taidemuseossa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.