Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen toivoo hallitukselta taloustoimia, joilla saavutettaisiin todellisia säästöjä valtion talouden tasapainottamiseksi. Näitä toimia Kietäväinen odottaa maaliskuun kehysriihestä.

– Kuntatalous ei kestä uusia leikkauksia. Toivottavaa onkin, että säästövastuita ei palloteltaisi julkisen sektorin sisällä valtiolta kunnille. Tuollainen vastuun pallottelu ei paranna julkisen rahoituksen tasapainoa sentilläkään, Kietäväinen sanoi Orimattilan kaupunginvaltuuston seminaarissa maanantaina 18. helmikuuta.

Manner-Suomen kuntien viime vuoden yhteenlaskettu tulos heikkeni tilinpäätösten ennakkoarvioiden mukaan 730 miljoonaa euroa ja jäi negatiiviseksi 310 miljoonaa euroa.

– Viime vuonna valtio leikkasi kuntien peruspalvelujen valtionosuuksia 631 miljoonaa euroa.  Ilman tuota leikkausta kuntataloudessa ei olisi tehty vuosikymmenen heikointa tulosta. Valtionosuusleikkaus on suurin yksittäinen valtion säästötoimi tähän mennessä.

Kietäväinen muistutti, että hallitus on päättänyt leikata peruspalvelujen valtionosuuksia lisää asteittain kasvavasti siten, että leikkaukset vuonna 2015 nousevat jo 1131 miljoonaan euroon.

– Summa vastaa samaa, kuin että kaikki kunnat nostaisivat kunnallisveroa yli yhdellä kunnallisveroprosentilla. Sen päälle tulevat vielä opetustoimen valtionosuuksien leikkaukset. Leikkauspäätökset kiristävät kunnallisveron korotuspaineita merkittävästi. Samaan aikaan valtio on lisäämässä kuntien tehtäviä.

– Jos verotusta on kiristettävä, on se järkevää tehdä kiristämällä välillistä verotusta, eikä valtionosuuksien leikkauksen kautta kunnallisverotusta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.