Naava talvi kuvaaja: Juha Paso

Metsähallituksen luontokeskus Naava Pyhätunturilla, Pelkosenniemellä on osoittautunut jymymenestykseksi. Ensimmäisen vajaan toimintavuoden päätyttyä Naavan suosio on ollut huimaa. Aivan Pyhän matkailukeskuksen ytimessä sijaitseva Naava on houkutellut sisäänsä reilut 63 000 asiakasta vuoden 2012 aikana. 

”Asiakasmäärälle asetettiin tietty tavoite, joka ylitettiin kevyesti. Heti kesäkuussa ovi kävi tiuhaan ja aivan selkeästi alueella oli tilaa keskeiselle kokoontumispaikalle ja käyntikohteelle” toteaa Naavan asiakasvirtoja seuraava suunnittelija Reeta Nyman Metsähallituksesta. ”Etenkin joulukuun asiakasmäärä oli yllättävän korkea, hyvät jouluiset tapahtumat vetivät alueella majoittuvia ja lähiseudun väkeä Naavaan magneetin tavoin”.

Naavassa on myös Kemijärven ja Pelkosenniemen kuntien matkailuinfo ja tälle palvelulle on ollut kovasti käyttöä alueella.

Luontokeskus Naavassa ovat saman katon alla vuokralaisina Pyhä-Luosto Vesi Oy, Pyhä-Luosto Matkailuyhdistys ry, Itä-Lapin Ammattioppilaitos ja kahvila-ravintolassa Café Loimu. Kolmelle kokoustilalle löytyi heti käyttäjiä ja kokousasiakkaita on ollut liikkeellä paljon. ”Ryhmistä kokouskävijät ovat suurin tällä hetkellä” kertoo Reeta Nyman.

Luontomatkailun ytimessä

Naavan rooli Pyhä-Luoston matkailualueiden luontomatkailussa on merkittävä. Naavassa koulutettavat matkailun ammattilaiset (Itä-Lapin ammattiopisto) suorittavat kansallispuisto-oppaan tutkinnon ja pätevöityvät ammattilaisiksi luontomatkailun alalla. Yrittäjien tuottamat palvelut lisäävät kansallispuiston vetovoimaa ja tuottavat sitä enemmän euroja paikallistalouteen mitä enemmän palveluja on.

Luontomatkailuyrittäjä, Eero Fisk kuvaaja: Reeta Nyman

”Naava on luonnon elävä yliopisto alueella. Sen merkitys alueen luonto- ja kulttuurimatkailulle on erittäin suuri, hienot puitteet, monipuolinen näyttely ja hyvä yhteistyö Metsähallituksen kanssa mahdollistaa pienenkin yrittäjän toiminnan kehittymisen.” kertoo luontomatkailuyrittäjä Eero Fisk.

Pelkosenniemeläinen Eero Fisk aloitti luontomatkailuyrittäjänä kesällä 2012 toiminimellä Kairankutsu, samaan aikaan kun Luontokeskus Naavan toiminta käynnistyi. Eerosta ja Naavasta syntyi heti parivaljakko. Kairankutsun tarjonnassa on Luontokeskus Naava mukana monessa paketissa ja Eero laskeskelee tuoneensa vähintäänkin 200 asiakasta tutustumaan Naavaan. Suurin osa asiakkaista on kansainvälisiä. Eero Fisk on itsekin mukana myös Pyhä-Luosto kansallispuisto-oppaan koulutuksessa.

Luontokeskus Naava on Suomen neljänneksi suosituin luontokeskus. Alkava vuosi 2013 on Naavalle ensimmäinen kokonainen toimintavuosi ja sisäänajon jälkeen panostetaan tapahtumiin ja edelleen yritysyhteistyöhön alueella.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi