Ympäristöministeriö muistuttaa, että kiinteistönomistajan on seurattava kiinteistöjensä lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan katolta tarpeen mukaan, erityisesti jos lunta on kinostunut runsaasti vain jollekin osalle kattoa. Erityishuomion kohteena tulisi olla erityisesti laajarunkoiset hallit, joissa on pitkän jännevälin rakenteet. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua ja huolehtia työturvallisuudesta.

Katto-onnettomuuksia on tapahtunut viime vuosina nimenomaan helmi–maaliskuussa.

Vaurioherkimpiä ovat olleet laajarunkoisten hallien, kuten urheiluhallien, kaarihallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien, maatalouden tuotantorakennusten ja kuplahallien pitkän jännevälin rakenteet. Asuinrakennukset eivät kuulu riskialttiisiin kohteisiin rakenteellisen turvallisuuden näkökulmasta.

“Lumikuorma rakennusten katoilla voi aiheuttaa turvallisuusriskin erityisesti, jos rakennuksen rakenteet eivät ole kunnossa. Viime vuosina vaaratilanteita on sattunut useita. Näissä lumikuorma on paljastanut virheellisen rakenteen. On tärkeää, että kiinteistöomistajat muistavat vastuunsa rakennustensa turvallisuudesta. Runsaslumisina talvina vastuu vain korostuu”, ylijohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä sanoo.

Ympäristöministeriö on saanut ilmoituksen liimapuisesta kaarihallista, jonka rakennustyöt Tampereen rakennusvalvonta on keskeyttänyt 15.2.2013, koska ulkopuolisen tarkastuksen perusteella ei ole saatu riittävää varmuutta rakenteiden luotettavuudesta ja normienmukaisuudesta muun muassa lumikuormien suhteen.

”Markkinoilla on tällä hetkellä esimerkiksi halleja, jotka on alun perin suunniteltu kasvihuoneiksi, mutta joita markkinoidaan myös muihin käyttötarkoituksiin. On tärkeää, että erityisesti ne, joissa on paljon käyttäjiä, tarkastetaan mahdollisimman pian”, Säteri sanoo.

Rakennusvalvontaviranomaiset ovat jo tarkastaneet useita halleja eri puolilla Suomea Laukaan onnettomuuden jälkeen. Tehostettu valvonta on siis käynnistynyt hyvin ja sitä on syytä jatkaa edelleen.

Asuntoministeri Krista Kiuru on kutsunut rakennusalan toimijat sekä viranomaistahot keskiviikkona kello 15 keskustelemaan hyvästä kiinteistönpidosta ja kiinteistönomistajan vastuusta. Asialistalla ovat lainsäädännön muutostarpeet, säännölliset laajojen rakenteiden katsastukset sekä tiedonkulun parantaminen. Ministeriö viestii asiasta kokouksen jälkeen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.