Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt keskeyttää HPV- eli papilloomavirusrokotteiden hankintamenettelyn ja aloittaa uudestaan rokotteiden kilpailutuksen. Syynä päätökseen ovat hankintamenettelyssä ilmenneet epäselvyydet, joiden vuoksi ei voida olla varmoja siitä, että lääkevalmistajilta saadut tarjoukset ovat keskenään vertailukelpoisia. Epäselvyydet liittyvät rokotteille asetettuihin laatuvaatimuksiin, joita on voitu tulkita eri tavoin.

Päätöksen myötä HPV-rokotusten aloittaminen viivästyy, arviolta kevääseen 2014. Aikaisempana tavoitteena oli, että 11-12-vuotiaiden tyttöjen rokotukset olisi aloitettu ensi syksynä. Ensimmäisenä rokotusohjelmakautena rokote on tarkoitus antaa myös 13-15-vuotiaille tytöille.

Mikäli rokottamisen aloittamista jouduttaisiin lykkäämään vuoden 2014 syksyyn, sosiaali- ja terveysministeriö huolehtii siitä, että rokotuksen piirissä ovat samat ikäluokat kuin alun perin on suunniteltu. Tämä tarkoittaisi sitä, että syksyllä 2014 rokoteohjelmassa olisivat mukana myös peruskoulun jo päättäneet vuonna 1998 syntyneet tytöt.

HPV-rokote on tarkoitus lisätä kansalliseen rokotusohjelmaan. HPV-rokotussarja koostuu kolmesta pistoksesta. Toinen rokotuskerta on 1-2 kuukauden kuluttua ja kolmas kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Muualla palvelussamme http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/rokotukset

Muualla verkossa

http://www.thl.fi/fi_FI/web/rokottajankasikirja-fi/kansallinen-rokotusohjelma

http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/rokotukset

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.