Helsingin asuntotuotantotoimisto ATT on jäänyt jälkeen tuotantotavoitteestaan, joka on vuodesta 2008 alkaen ollut 1500 asuntoa vuodessa. Keskeinen syy liian vähäiseen rakentamiseen on tonttipula, sanoo ATT:n toimitusjohtaja Sisko Marjamaa.

Viiden viime vuoden aikana tontteja on varattu keskimäärin vain 900 asunnon rakentamiseen vuodessa, mikä vastaa noin 60 prosenttia tavoitteesta. Varatuista tonteistakin vain osa on rakentamiskelpoisia. Osasta puuttuu asemakaava ja kunnallistekniikka.

”Olemme valmiita nostamaan rakentamisen 1500 asuntoon vuodessa, kunhan rakentamiskelpoisia tontteja varataan riittävästi”, Marjamaa sanoo.

Pulaa on erityisesti ARA-vuokratuotannon tonteista. Juuri kohtuuhintaisista asunnoista on suurin kysyntä. Marjamaa korostaa myös asumisoikeusasuntojen tuotantoa ja pitää tärkeänä, että valtio turvaa niiden rahoituksen.

Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto käynnisti viime vuonna 779 asunnon rakentamisen. Vuokra-asuntoja näistä oli 162, asumisoikeusasuntoja 252 ja hitas-omistusasuntoja 326 sekä sääntelemättömiä omistusasuntoja 39. Rakenteilla olevasta vuokratuotannosta suuri osa sijoittuu Jätkäsaareen ja Myllypuroon.

Viime vuonna valmistui ATT:n rakennuttamana 787 asuntoa, joista 345 oli vuokra-asuntoja, 298 asumisoikeusasuntoja ja 144 hitas-omistusasuntoja.

Vuodenvaiheessa ATT:llä oli rakenteilla noin 2000 asuntoa ja niiden arvo oli lähes 580 miljoonaa euroa. Asuntojen keskimääräinen rakennusaika on puolitoista vuotta.

Kiinnostavia kohteita rakenteilla

Asuntotuotantotoimiston Kalasatamaan rakennuttama autoton kohde täydentyy ensi syksynä samaan kortteliin valmistuvalla hitas-talolla. Autopaikkojen sijaan taloon rakennetaan tavanomaista laajemmat ja helppokäyttöisemmät polkupyörien säilytystilat.

Jätkäsaareen sijoittuvissa omistuskohteissa samanlaisista asunnoista voi valita myös autopaikattoman version, eli käytännössä autopaikkojen kustannuksia maksavat vain niiden käyttäjät.

Arabianrannassa rakenteilla on uusloft-kohde. Asuntojen korkeus on viisi metriä ja niihin rakennetaan asuintilaa lisäävä studio-osa.

ATT edistää puurakentamista. Pukinmäessä on käynnissä kilpailu puurakenteisten vuokra- ja asumisoikeustalojen toteuttamisesta ja Myllypuron puiseen kaupunkikylään rakennutetaan vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasuntoja puurakenteisiin pientaloihin.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.