Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila

Laajat mehiläiskuolemat ovat hyvin huolestuttavia ja niiden syyksi ovat varmistuneet hyönteistorjunnassa käytettävät neonikotinoidit. Maa- ja metsätalousministeriö ja Mehiläishoitajien liitto eivät halua kieltää näitä myrkkyjä, koska kielto vaarantaisi heidän mukaansa kotimaisen rypsin viljelyn.

– Kotimaisen rypsin tuotanto on tärkeää, mutta sitä voi tehdä ilman haitallisia torjunta-aineita, toteaa Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila.

Neonikotinoideja käytetään tavanomaisessa viljelyssä siementen peittaukseen – estämään kirppojen aiheuttamat tuhot, kun rypsi on itänyt. Luomutuotannossa ei käytetä synteettisiä torjunta-aineita ja kirppatuhoja estetään turvaamalla kasvin hyvä alkukehitys.

Neonikotenoideja voidaan käyttää tavanomaisessa tuotannossa myös rapsikuoriaisten ruiskuttamiseen. Vuonna 2010 havaittiin Suomessakin ensimmäisen kerran pyretroideja kestäviä rapsikuoriaisia, joiden torjumiseksi suositeltiin neonikotinoidivalmisteita.

Luomutuotannossa rapsikuoriaista torjutaan niiden luontaisten vihollisten kasvua tukemalla: rapsikuoriaisia syövät loispistiäiset tulevat helposti uudelle rypsipellolle apuun, jos aiemmin rypsipeltona ollutta lohkoa muokataan vain kevyesti. Myös kylvön tarkalla ajoittamisella sekä houkuttajakasveilla torjutaan rapsikuoriaisia.

Ilman pölyttäjiä ei ole elämää. Yli 80 prosenttia tärkeimmistä ruokakasveista ja 90 prosenttia luonnon kasveista on riippuvaisia mehiläisistä ja muista pölyttäjistä.

– Meidän täytyy minimoida laajamittaiset riskit, jotka uhkaavat pölyttäjiä ja kieltää haitalliset aineet. Luomuliitto vaatii neonikotenoidien kieltämistä, toteaa Lassila.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.