Santeri Alkio ( Vuoteen 1898: Aleksander Filander) 1862-1930

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma vastaanotti perjantaina 22. helmikuuta Santeri Alkion kootut päiväkirjat, jotka on toimittanut julkaisukuntoon professori Kari Hokkanen.

Valtiomies, kirjailija ja toimittaja Alkion koottujen päiväkirjojen luovutustilaisuuteen osallistuvat myös Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, kansanedustajat Seppo Kääriäinen ja Lasse Hautala, puoluesihteeri Timo Laaninen ja Editan edustaja Raimo Savolainen.

Santeri Alkio (1862-1930) kuuluu Suomen poliittisen historian merkittäviin vaikuttajiin. Hän oli yksi Maalaisliiton perustajista ja puolueen keskeinen aatteellinen vaikuttaja.

Alkio aloitti säännöllisen päiväkirjanpidon, kun ensimmäinen maailmansota syttyi vuonna 1914. Viimeiset merkinnät hän teki heinäkuussa 1930 vain kymmenen päivää ennen kuolemaansa.

Hän kirjasi päiväkirjoihinsa ylös esimerkiksi puheenvuoroja neuvotteluista, joihin hän osallistui toimiessaan eduskunnan varapuhemiehenä, Maalaisliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajana, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana, eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsenenä, sosiaaliministerinä jne vuosina 1917-1921.

Alkio toimi myös perustamansa sanomalehti Ilkan päätoimittajana kuolemaansa saakka. Päiväkirjat tuovat lisävalaistusta myös Ilkan vaiheisiin.

Kootut päiväkirjat julkaistaan kolmena niteenä ja niiden laajuus on lähes 1800 sivua.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.