Pohjois-Karjalan poliisilaitos saa kiitettävän paljon ihmisiltä valvontatoiveita ja valvontavinkkejä. Pyynnöt tulevat usein poliisin tietoon puhelimitse tai yhä suuremmassa määrin myös sähköpostilla. Poliisi pyrkii reagoimaan kaikkiin sähköpostilla saapuneisiin valvontapyyntöihin sekä suorittamalla pyydettyä valvontaa, että kirjoittamalla vastauksen valvontaa pyytäneelle henkilölle.

Sähköpostilla välitetyissä valvontapyynnöissä on se huono puoli, etteivät muut ihmiset näe tai tule välttämättä edes tietämään, mitä valvontaa on pyydetty ja missä ja toisekseen, valvonnan toteutuskin jää huomaamatta, ellei poliisi erikseen tiedota valvonnasta tai joku sattumalta näe valvontaa suoritettavan.

Edellä mainitun kattavuusongelman parantamiseksi Pohjois-Karjalan poliisilaitos ottaa käyttöön 1.3.2013 alkaen Lähivinkki-palvelun. Lähivinkki löytyy internetsivun www.lahivinkki.com kautta. Palvelu toimii nettiselaimella tai erillisellä mobiilisovelluksella. Lähivinkki on karttapohjainen sivusto, johon voi lisätä oman valvontapyyntönsä hyvin yksinkertaisella tavalla klikkaamalla karttaa tai syöttämällä haluamansa osoitteen palveluun sekä kirjoittamalla lyhyesti valvontapyynnön sisällön. Lähivinkkiin on mahdollisuus lisätä myös kuvia. Lähivinkissä ihmiset voivat tehdä merkintöjä kartalle ympäristön turvallisuuteen liittyen. Karttapohjaan merkitään turvallisuuteen liittyviä ei-kiireellisiä asioita tai sovelluksessa voi myös kommentoida muiden käyttäjien merkintöjä. Luokkia on tällä hetkellä kaksi: liikenneturvallisuus ja tarve näkyvälle valvonnalle.

Poliisi seuraa ilmoituksia ja kommentoi niitä tarvittaessa. Lisäksi poliisi tulee kirjaamaan oma-aloitteista valvontaansa Lähivinkkiin. Edellä mainittujen toimenpiteiden kautta ihmiset voivat saada kokonaiskuvan erilaisista valvontapyynnöistä ja poliisin valvonnan kattavuudesta maakunnan alueella.

Kiireellisissä asioissa tulee kuitenkin aina soittaa hätänumeroon 112, koska lähivinkki ei ole kiireellisiä asioita varten. Kaikki merkinnät ovat julkisia ja siten kaikkien käyttäjien nähtävillä. Poliisi ei vastaa palvelun sisällöstä. Palvelun omistaa Rakettitiede Oy.

Lähivinkin kautta pyritään osaltaan jatkamaan Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen avoimen tiedotuskulttuurin lisäämistä, jota olemme aloittaneet muun muassa poliisilaitoksen Facebook-sivujen kautta vuoden vaihteen jälkeen. Poliisilaitoksella on omat Facebook-sivut kahden nettipoliisin Facebook-profiilien lisäksi. Facebook-sivuilla poliisilaitos pyrkii tasaisin väliajoin kertomaan päivän kuulumisiaan vapaamuotoisemmin ja myös sellaisista aiheista ja asioista, jotka eivät välttämättä ylittäisi normaalisti uutiskynnystä.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.