Ensimmäinen hiihtolomaviikko jolloin Etelä-Suomen koululaiset lomailevat on hiihtokeskuksille tärkeä; sen merkitys on yli 10 prosenttia koko toimialan hissilipunmyynnistä. Tänä vuonna sesonki onnistui kiitettävästi, porukkaa löysi rinteisiin sekä paikalliskeskuksissa että pohjoisen matkailukeskuksissa.

Hiihtokeskusbarometrin mukaan hiihtopävien määrä ensimmäisellä hiihtolomaviikolla nousi noin viisi prosenttiyksikköä verrattuna vuoden takaiseen. Nousua oli kaikilla alueilla, vahvimmin Etelä-Suomessa. Ulkomaalaisten määrä nousi hieman, mutta hiihtolomaviikoilla perinteisesti suomalaiset kansoittavat rinteet.

Lumitilanne on kautta Suomen hyvä. Rinteisiin on tehty lumettamalla vahvat pohjat, ja luonnonlunta on satanut paikoin paljonkin. Tärkein syy hyvään sesonkiin on kuitenkin sää. Viikon aikana ei kovia pakkasia ollut missään, ja auringostakin päästiin nauttimaan pilvisen alkuvuoden jälkeen.

Hiihtolomahulinaa jatkuu vielä kaksi viikkoa. Majoitusmyynti on ollut vilkasta, mutta jonkin verran tilaa on vielä sekä Keski-Suomen että Pohjois-Suomen lomaviikoilla. Sääennusteet näyttävät hyvältä, joten odotukset ovat korkealla. Hiihtolomien jälkeen sesonki jatkuu etelässä pääsiäiseen ja pohjoisessa jopa kesäkuuhun asti.

– Hiihtokeskusten asiakasprofiilit muuttuvat vuoden mittaan, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anne Larilahti. Joulun ja loppiaisen aikaan meillä on paljon vieraita rajojen ulkopuolelta. Hiihtolomaviikoilla lähikeskusten kanta-asiakkaat siirtyvät matkailukeskuksiin, ja lähirinteillä taas laskee paljon ensikertalaisia ja lajin pariin palaavia. Aktiivilaskijat arvostavat kevättalven aurinkoisia rinteitä, mutta yhä enemmän tästä upeasta aurinkoisesta sesongista nauttivat myös lapsiperheet.

Hiihtolomien aikaan hiihtokouluissa on vilskettä, kun uusia tulokkaita riittää. Wernerin hiihtokoulu liikuttaa tuhansia lapsia kymmenissä eri hiihtokeskuksissa. Myös aikuiset ovat löytäneet tiensä hiihtokouluun. Kursseja löytyy aloittelijoille, mutta myös kokeneille laskijoille jaetaan uusia vinkkejä ja hiotaan tekniikoita.

Hiihtokeskusbarometriin osallistuvat keskukset edustavat eri alueita kattavasti. Kun vertailuaika on vain yksi viikko, voi yksi tai kaksi huonoa päivää muuttaa jo tulosta, joten luvuista voi tehdä vertailuja, mutta trendejä niiden mukaan ei voi ennustaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.