Kehitysministeri Heidi Hautala matkustaa Marokkoon ja Tunisiaan 4.-8. maaliskuuta. Matkan tarkoituksena on tutustua maiden ajankohtaiseen tilanteeseen ja demokratiakehitykseen sekä luoda katsaus Suomen ja maiden väliseen yhteistyöhön. Vierailun erityisenä teemana ovat naisten oikeudet. Matkan aikana Hautala tapaa maiden ministereitä ja kansalaisyhteiskunnan edustajia.

Tunisiassa Hautala osallistuu pääpuhujana Euroopan ja Välimeren maiden yhteisen televisiokanavan Nissa TV:n perustamista koskevaan konferenssiin. Nissa TV on uraauurtava aloite naisten aseman ja vaikutusmahdollisuuksien vahvistamiseksi.

Ministeri Hautalan vierailu ajoittuu maiden kehityksen kannalta kiinnostavaan aikaan. Alkuvuodesta 2011 Tunisiasta alkanut niin sanottu arabikevät toi uuden aikakauden Pohjois-Afrikkaan, jossa pitkään yksinvaltaisesti hallinneita johtajia syrjäytettiin ja alueen demokratiakehitys lähti liikkeelle.

Suomi tukee Pohjois-Afrikan maiden kehitystä ja maiden tavoitteita edistää demokratiaa, vahvaa kansalaisyhteiskuntaa, tasa-arvoa, hyvää hallintoa, ilmaisuvapautta ja ihmisoikeuksia. Erityisen suuri painoarvo annetaan naisten aseman vahvistamiselle. Tunisian kanssa on käynnistymässä yhteistyö poliisikoulutuksen alalla.

Suomen tuki alueelle kanavoidaan pääasiassa kansainvälisten järjestöjen ja rahoituslaitosten hankkeiden kautta. Maatasolla yhteistyö perustuu pitkälti edustustojen antamaan tukeen paikallisille kansalaisjärjestöille. Suomen tuki Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä on yhteensä noin 30 miljoonaa euroa vuosille 2012-2015.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.