Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari

Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari ei hyväksy yrityksiä ajaa nuoria työelämään alle työehtosopimuksessa sovitun palkan. Hänen mielestään se suistaa nuoret pahimmassa tapauksessa elämän mittaiseen köyhyyteen.

– Näissä ehdotuksissa ei ole enää mitään tolkkua. Esittäjät ovat näennäisesti nuorten asialla, mutta todellisuudessa he yrittävät tehdä yhdestä väestöryhmästä työelämän pelisääntöjen ulkopuolella olevaa työssä käyvää köyhälistöä, jotka rakentavat yhteiskuntaa siinä missä muutkin, mutta eivät voi elättää itseään tai perhettään, Porokari sanoo.

Yleisradion eilen julkaisemien tietojen mukaan pääministeri Kataisen johtaman talousneuvoston tilaamassa raportissa esitetään, että nuorille voitaisiin maksaa 20 prosenttia pienempää palkkaa kuin mitä työehtosopimuksissa on sovittu. Lisää matalapalkkatyötä -raportin ovat laatineet kansanedustaja Osmo Soininvaara ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen.

– Vartiaisen suusta näitä totuuksia on kuultu tasaiseen tahtiin siitä lähtien, kun hän palasi Ruotsista Suomeen. Vartiainen on vartiainen, mutta esitys muuttuu astetta vakavammaksi, kun paperin takana on talousneuvosto. Hallituspuolueiden on syytä ripeästi kertoa, ovatko ne valmiita murtamaan työehtosopimuksia nuorten osalta, Porokari toteaa.

Hän painottaa, että nuorille on annettava työelämässä samat mahdollisuudet kuin vanhemmille ikäryhmille.

– Työelämässä on jo nyt riittävästi työsuhteita, jotka eivät anna mahdollisuuksia elättää itseään. En hyväksy, että edes nuorisotyöttömyyden tai syrjäytymisen varjolla nuoret joutuvat rakentamaan elämäänsä ja osallistumaan työelämään muita huonommilla säännöillä, Porokari sanoo.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.