Vasta julkaistussa Lisää matalapalkkatöitä- raportissa on Palvelualojen ammattiliitto PAMin yhteiskuntapolitiikan yksikön päällikkö Antti Veirton mukaan jotain yksittäisiä hyviäkin ajatuksia. Esimerkiksi aktiivitoimenpiteiden suuntaaminen nuoriin tai asumistuen kehittämiseen liittyvät näkemykset ansaitsevat kunnollisen keskustelun ja arvioinnin, miten toimia voitaisiin hyödyntää nuorisotakuun toteuttamisessa.

Käytännössä nuorten nykytilanne on Veirton mukaan kuitenkin paljon hankalampi, kuin raportin tekijät antavat ymmärtää.
–    Nuorisopalkka-ajatus on kestämätön Soininvaaran ja Vartiainen raportissa esitetyllä tavalla. Viime keväänä tehdyn kyselyn mukaan nykyiselläkin palkkatasolla 73 prosenttia PAMin edustamien alojen 25-vuotiaista palkansaajista koki taloudellisia huolia ja peräti 63 prosenttia ikäluokkaan kuuluvista oli osa-aikatyössä. Samanaikaisesti kuitenkin ikäryhmään kuuluvista 86 prosenttia piti työtä tärkeänä elämänsisältönä. On myös hyvä muistaa, että palvelualoilla työskentelevistä alle 25-vuotiaista yli 10 prosenttia on pienten lasten vanhempia, kertoo Antti Veirto.

Matalapalkkatukia on käytetty aikaisemminkin, eivätkä niistä saadut tulokset ole olleet kovin rohkaisevia. Nuoret usein hakevat samankaltaisia työpaikkoja. Yhteen työpaikkaan saattaa olla pyrkimässä kymmeniä, ellei satoja nuoria. Työn tasaisemman jakautumisen kannalta olisi tärkeä nostaa matalapalkkaisten alojen vetovoimaa ja panostaa työn ohessa kouluttautumiseen.

–    Väitän, ettei mistään alasta tehdä työnhakijan kannalta houkuttelevampaa palkkoja laskemalla ja sama pätee raportissa esitettyyn irtisanomissuojan heikentämiseen . Erityisesti palvelualoilla on paljon pieniä yrityksiä ja kun ottaa huomioon jo aloja luonnehtivan epätyypillisyyden, eli työn epävarmuuden, on mahdotonta lisätä enää epävarmuutta irtisanomissuojan heikentämisellä.

Veirto muistuttaa lisäksi, että palkkatukea juuri uudistettiin työvoima- ja yrityspalvelulaissa. Nykyisin yritysten on helpompi saada tukea esimerkiksi lyhyisiin työsuhteisiin. Palkkatuen hakemiseen ja maksamiseen liittynyttä hallintoa ollaan keventämässä. Työnantajille porkkanoita kouluttamattomienkin nuorten palkkaamiseen löytyy ja nyt olisi syytä keskittyä siihen, miten kaikille taattaisiin vähintään toisen asteen ammatillinen tutkinto. Julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan nimenomaan koulutuksen puute lyhentää työuria eniten, toisinpäin ilmaistuna ammattitukinnolla voidaan nuoren työuraa pidentää jopa kuusi vuotta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.